Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Židovima Pesah

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice “Bet Israel” u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću čestitku za blagdan Pesaha.

„Pesah je spomen na velika djela što ih je Bog učinio svom izabranom narodu, te ga u svojoj beskrajnoj dobroti i ljubavi izbavio iz Egipatskog ropstva i poveo na put slobode u zemlju obećanja. Tekstovi iz Svetoga Pisma tako zorno i životno opisuju djelo Svemogućega koji prati, brani i pomaže svoj narod na putu u obećanu zemlju. A za uzvrat traži vjernost i pouzdanje u Njegovu providnost i zaštitu. S pravom se onda Pesah slavi više dana.

Snažno i utješno djeluju Mojsijeve riječi upućene zabrinutom narodu zbog približavanja egipatske vojske: „Ne bojte se!  Gospodin će se boriti za vas. Budite mirni!“ (Izl 14, 13 – 14). Ove riječi ohrabrenja koje odjekuju kroz stoljeća, na osobit su način bogate smislom i značenjem u ovom našem povijesnom trenutku obilježenom iskušenjima zarazne bolesti Koronavirusa, bez presedana u novijoj povijesti. U duhu svetopisamske poruke, želim da u miru i blagostanju, oslonjeni na ljubav i blizinu Svemogućega, proslavite svoj najveći blagdan.

U svoje ime kao i u ime Hrvatske biskupske konferencije i katoličkih vjernika u Republici Hrvatskoj, Vama osobno kao i svim članovima Vaše zajednice, čestitam blagdan Pesaha i želim neka Vam Svemogući udijeli obilje svakog blagoslova – “Hag Pesah Sameah“.

print

Povezane objave

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić uputio papi Franji poruku podrške i molitvene blizine

Tiskovni ured HBK

Premijer Plenković primio izaslanstvo COMECE-a, CEC-a i HBK

Tiskovni ured HBK

Kao duhovne osobe trebamo svjedočiti zajedništvo, razumijevanje i povjerenje

Tiskovni ured HBK