Predsjednik HBK nadbiskup Puljić na beatifikaciji kardinala Wyszynskog

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić boravio je u Poljskoj od 10. do 14. rujna 2021. gdje je sudjelovao na središnjoj proslavi beatifikacije poljskog kardinala Stefana Wyszyńskog i sestre Ruže Marije Czacka u nedjelju 12. rujna 2021. u Varšavi.

Tijekom boravka u Poljskoj, nadbiskup Puljić posjetio je u subotu 11. rujna umirovljenog kardinala Stanisława Jana Dziwisza koji ga je primio u svojoj rezidenciji u Krakovu.

Za vrijeme susreta, kardinal Dziwisz i nadbiskup Puljić izmijenili su drage i srdačne uspomene na sv. Ivana Pavla II. koji je na izniman pastirski način bio blizak Hrvatima i u najtežim trenucima rata na čemu mu je hrvatski narod zahvalan. Prisjetili su se i Papinih pohoda Hrvatskoj te posebnog ozračja koje je očitovano na svim mjestima Papinih susreta s klerom i pukom. Svima je ostao u sjećanju odlazak Ivana Pavla II. iz Zadra 2003. godine, što je ujedno bio i Papin odlazak iz Hrvatske posljednjeg dana njegovoga stotog apostolskog putovanja kojim je darivao hrvatski narod u pet gradova, te je i toga puta Papa izrazio naklonost prema „ljubljenom puku hrvatskom“, kako se narodu koji ga je dočekivao diljem Hrvatske tada obratio.

Nadbiskup Puljić je u zahvalnosti Bogu za dar velikoga Pape, o čijem je djelovanju i pontifikatu napisao nekoliko članaka, zahvalio i kardinalu Dziwiszu na brizi i pažnji koju je kao osobni tajnik iskazivao prateći dinamično i požrtvovno djelovanje Karola Woytiłe, najprije kao krakovskog nadbiskupa, a potom i kao pape – od 1966. do preminuća 2005.

Nakon susreta s kardinalom Dziwiszom, nadbiskup Puljić posjetio je Svetište sv. Ivana Pavla II. gdje je slavio misu. U donjem dijelu crkve, u velikoj kapeli, čuvaju se relikvije krvi sv. Ivana Pavla II., a u jednoj od susjednih manjih kapela posvećenoj Gospi, zaštitnici Poljske, brojne su uspomene na Papu Poljaka: biskupski štap, krunice, medaljice i drugi nabožni predmeti koje je koristio za života. Osobita relikvija koja se čuva u svetištu je i Papina reverenda na kojoj su vidljivi znakovi krvi. Tu reverendu je sv. Ivan Pavao II. imao na sebi na dan atentata 13. svibnja 1981. na Trgu svetog Petra. U nacionalnom svetištu nalazi se i nadgrobna ploča ispod koje je Ivan Pavao II. bio pokopan nekoliko dana nakon što je u subotu 2. travnja 2005. preminuo u Apostolskoj palači u Vatikanu. Ta je ploča nakon kanonizacije Ivana Pavla II. i premještanja njegova tijela u baziliku sv. Petra, darovana Nacionalnom svetištu u Krakovu.

O svojim dojmovima s beatifikacije poljskog primasa kardinala Wyszyńskog nadbiskup Puljić progovorio je u intervjuu za za Informativnu katoličku agenciju i emisiju Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija.

print

Povezane objave

Vizitacija Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

Tiskovni ured HBK

Pozdrav predsjednika HBK nadbiskupa Puljića na početku 64. zasjedanja HBK

Tiskovni ured HBK

Poruka biskupa HBK za parlamentarne izbore 2020.

Tiskovni ured HBK