Premijer Plenković primio izaslanstvo COMECE-a, CEC-a i HBK

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavnike Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) na čelu s predsjednikom Vijeća, nadbiskupom Luksemburga kardinalom Jean-Claude Hollerichom te predstavnike Konferencije europskih crkava (CEC) na čelu s predsjednikom Konferencije, pastorom Christianom Kriegerom.
Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić i delegat HBK pri COMECE-u bjelovarsko križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, kao i ministri te saborski zastupnici. Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili niz aktualnih tema od značaja za budućnost Europe poput pitanja demografije, digitalizacije, ekologije i migracija. Istaknuta je važnost Konferencije o budućnosti Europe te potreba da se u njezin okvir uključe svi društveni čimbenici.
Naglašena je i važnost međukulturnog i međureligijskog dijaloga, kao i suradnja s vjerskim zajednicama.
Predsjednik Vlade Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te naglasio da će Hrvatska promicati dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja.
S obzirom da polovina država članica EU-a kao i Hrvatska ima negativan prirodan prirast, predsjednik Vlade Plenković se osvrnuo na napore hrvatskog predsjedništva u osnaživanju demografske revitalizacije i položaja obitelji na europskoj razini, nakon što je demografija na zahtjev Hrvatske uključena u „Strateški program EU-a 2019.-2024.“ .
U pogledu zauzimanja Hrvatske za nastavak europskog puta zemalja jugoistoka Europe, razgovaralo se i o pripremama za zagrebački sastanak na vrhu na kojem će se otvoriti tema budućih odnosa Europske unije i država jugoistoka Europe.
Predstavnici Vijeća biskupskih konferencija Europske unije i Konferencije europskih crkava izrazili su zadovoljstvo sastankom te su dali svoj osvrt na prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Posebno su istaknuli značaj i ulogu Europske unije u promicanju i zaštiti prava na slobodu vjere i uvjerenja unutar svojih granica, kao i u odnosima s trećim zemljama.

print

Povezane objave

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Biskupske komisije HBK-a za ekumenizam

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa 65. zasjedanja Sabora HBK-a

Tiskovni ured HBK