Premijer Plenković primio izaslanstvo COMECE-a, CEC-a i HBK

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavnike Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) na čelu s predsjednikom Vijeća, nadbiskupom Luksemburga kardinalom Jean-Claude Hollerichom te predstavnike Konferencije europskih crkava (CEC) na čelu s predsjednikom Konferencije, pastorom Christianom Kriegerom.
Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić i delegat HBK pri COMECE-u bjelovarsko križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, kao i ministri te saborski zastupnici. Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili niz aktualnih tema od značaja za budućnost Europe poput pitanja demografije, digitalizacije, ekologije i migracija. Istaknuta je važnost Konferencije o budućnosti Europe te potreba da se u njezin okvir uključe svi društveni čimbenici.
Naglašena je i važnost međukulturnog i međureligijskog dijaloga, kao i suradnja s vjerskim zajednicama.
Predsjednik Vlade Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te naglasio da će Hrvatska promicati dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja.
S obzirom da polovina država članica EU-a kao i Hrvatska ima negativan prirodan prirast, predsjednik Vlade Plenković se osvrnuo na napore hrvatskog predsjedništva u osnaživanju demografske revitalizacije i položaja obitelji na europskoj razini, nakon što je demografija na zahtjev Hrvatske uključena u „Strateški program EU-a 2019.-2024.“ .
U pogledu zauzimanja Hrvatske za nastavak europskog puta zemalja jugoistoka Europe, razgovaralo se i o pripremama za zagrebački sastanak na vrhu na kojem će se otvoriti tema budućih odnosa Europske unije i država jugoistoka Europe.
Predstavnici Vijeća biskupskih konferencija Europske unije i Konferencije europskih crkava izrazili su zadovoljstvo sastankom te su dali svoj osvrt na prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Posebno su istaknuli značaj i ulogu Europske unije u promicanju i zaštiti prava na slobodu vjere i uvjerenja unutar svojih granica, kao i u odnosima s trećim zemljama.

print

Povezane objave

Nuncij Lingua predao vjerodajnice Predsjednici

Tiskovni ured HBK

Kardinal Hollerich pozvao svijet politike da pokaže više solidarnosti

Tiskovni ured HBK

Mons. Petar Palić preuzeo službu mostarsko-duvanjskog biskupa i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog

Tiskovni ured HBK