Primopredaja službe rektora i vizitacija Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima

Svećenik Varaždinske biskupije i dosadašnji vicerektor Marko Đurin preuzeo je službu rektora Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima od mons. Bože Radoša, varaždinskoga biskupa i dosadašnjeg rektora u srijedu 19. veljače 2020. u prostorijama Zavoda.

Marko Đurin imenovan je rektorom 9. siječnja 2020. dekretom Kongregacije za kler. Primopredaji su nazočili predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima dubrovački biskup Mate Uzinić te članovi Nadzornog odbora Zavoda: mons. Luka Tunjić, mons. Miroslav Vidović i Richard Pavlić.

Osim primopredaje službe rektora, od 17. do 20. veljače 2020. biskup Uzinić obavio je, u ime hrvatskih biskupa, godišnju vizitaciju Zavoda. Vizitacija je zaključena svečanim euharistijskim slavljem u zavodskoj kapeli u četvrtak 20. veljače tijekom kojega je novi rektor Đurin položio ispovijest vjere i prisegu o odgovornom i vjernom upravljanju materijalnim dobrima Zavoda i crkve.

U homiliji je biskup Uzinić, osvrćući se posebno na Jakovljevu poslanicu i poziv da se vjera ne miješa s pristranošću, pozvao svećenike da budu otvoreni vidjeti Krista na ispravan način, ne kroz osobnu prizmu kako je to učinio Petar, ne onako kako bi mi željeli da On bude nego vidjeti Ga onakvog kakav uistinu jest. Isto tako potrebno se staviti u Kristove ruke i dopustiti da se nama služi te da Ga budemo sposobni vidjeti u svima koji su u potrebi, napomenuo je biskup Uzinić.

Na kraju euharistijskoga slavlja svima se prigodnom riječi obratio dosadašnji rektor varaždinski biskup Bože Radoš. Srdačno je zahvalio na tri godine lijepoga iskustva i rada u Zavodu naglašavajući važnost zajedničkoga života i otvorenosti jednih za druge u ljubavi. Novome rektoru zaželio je obilje blagoslova u novoj službi i poslanju povjerenom od Crkve, na poseban način zaželjevši mu vrline dobrohotnosti i strpljivosti.

Rektor Đurin zahvaljujući biskupu Uziniću za vizitaciju isto tako zahvalio je i biskupu Radošu na protekle tri godine zajedničkoga rada na dobrobit zajednice i Zavoda koje su bile istinski plodonosne te pozvao zajednicu na zajednički hod prema budućnosti i izazovima koje Gospodin bude stavljao na put.

Tijekom vizitacije biskup Uzinić susreo se i obavio pojedinačne razgovore sa svećenicima koji žive u Zavodu, časnim sestrama i djelatnicima. Zajedno sa dosadašnjim rektorom i novoimenovanim rektorom te članovima Nadzornog odbora obišao je zavodsku imovinu.

U Zavodu trenutno živi 23 svećenika studenata iz četiri suverene države: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske te iz četiri biskupske konferencije: Hrvatske biskupske konferencije, Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i Biskupske konferencije Rumunjske.

Svećenici studenti potječu iz slijedećih (nad)biskupija: Zagreb (5), Đakovo-Osijek (5), Vrhbosna (2), Split-Makarska (4), Požega (1), Poreč i Pula (1), Rijeka (1), Krk (1), Mostar-Duvno (1), Bar (1), Temišvar (1).

Studiraju na deset crkvenih (sve)učilišta: Gregoriana – 12, Sveti Križ – 2, Lateran – 1, Salesiana – 1, Augustinianum – 1, Atenej sv. Anzelma – 1, Alfonzijanska akademija – 2, Biblicum – 1, Institut Ivan Pavao II. (brak i obitelj) – 1, Papinski institut za crkvenu glazbu – 1.

Studiraju sljedeće predmete: crkveno pravo (4), teologija braka i obitelji (1), svećenička formacija (1), filozofija (1), crkvena povijest (2), Sveto Pismo (2), liturgika (2), pedagogija (1), teologija duhovnosti (3), moralna teologija (2), crkvena glazba (1), dogmatika (2), patrologija (1).

Tekst: Bojan Ivešić

Foto: Marko Martić

print

Povezane objave

Pozdrav nadbiskupa Puljića na početku 61. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Započelo 62. redovito zasjedanje Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan misija 2020.

Tiskovni ured HBK