Priopćenje s 13. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Trinaesto plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije održano je od 9. do 11. lipnja 1997. godine u Zagrebu uz sudjelovanje svih članova. Zasjedanju su kao gosti sudjelovali postolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi i predstavnik Biskupske konferencije BiH mostarsko-trebinjski biskup mons. Ratko Perić.

U uvodnim riječima na početku ovog zasjedanja predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Kuharić čestitao je mons. Juraju Jezerincu na nedavnom imenovanju za vojnog ordinarija.

Prva opširnija tema dnevnog reda posvećena je razradbi ratificiranog ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske “O suradnji na području odgoja i kulture”. Biskupi u razmotrili i usvojili nacrt provedbenog ugovora između naše Crkve i hrvatske Vlade koji regulira pitanja organizacije vjeronauka u školama kao specifičnog i redovitog predmeta, status vjeroučitelja, te druga pitanja povezana s odgojem u školama.

Ističući potrebu realizacije ratificiranih ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, nedavno imenovani vojni ordinarij mons. Jezerinac izvijestio je biskupe o dosadašnjoj pastoralnoj djelatnosti među pripadnicima Hrvatske vojske i Policije kao i o poduzetim koracima u realizaciji djelovanja vojnog ordinarijata. Biskupi su dali svoju suglasnost da se za administrativno sjedište vojnog ordinarijata prihvati zgrada koju je u području novog Zagreba predložilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Biskup Jezerinac je najavio da će uskoro pismenim putem zatražiti od biskupa ordinarija i viših redovničkih poglavara u Republici Hrvatskoj da dogovorno pronađu potrebne vojne kapelane; predviđeno je da će uskoro doći do potpunijeg oblikovanja vojnog ordinarijata.

Razmotren je prijedlog dovršenog plana i programa za vjeronauk u osnovnim školama i župnu katehezu. Kako je oblikovanje ovog plana i programa tek nedavno završeno i dostavljeno biskupima oni su nakon opširnije rasprave zaključili da će svoje konačne prosudbe i stavove dati do polovice kolovoza.

Kao konkretni znak posviješćivanja značenja dana Gospodnjeg, biskupi su izdali svoju poruku o Nedjelji – Danu Gospodnjemu i danu blagdanskog počinka. Biskupska poruka je skraćena verzija dokumenta hrvatskih biskupa koji će uskoro izdati Vijeće HBK za obitelj. S ovog zasjedanja hrvatski biskupi su također uputili poziv vjeroučenicima, roditeljima i vjeroučiteljima pred novu vjeronaučnu godinu posebno apelirajući na roditelje da ispune svoju kršćansku dužnost i upišu svoju djecu na vjeronauk u školama.

Osobitu pažnju naših biskupa privukla je kritična situacija s omladinom u Hrvatskoj. Naglašeno je kako problem droge kod mladih postaje sve akutniji čak i malim mjestima. U pokušaju traženja adekvatne pomoći ovom problemu biskupi su zaključili da će organizirana briga za omladinu s poteškoćama biti zasebna tema na jednom od njihovih slijedećih zasjedanja. U kontekstu analize duhovne situacije mladih, biskupi upućuju apel na sve društvene strukture da što prije pristupe problemu narkomanije kao jednom od ozbiljnih zala koja su zahvatila naše područje. Biskupi također uočavaju opasnost za mlade poplavom pornografije. Izražena je zabrinutost zbog sve nemoralnijih scena u sredstvima javnog priopćivanja a u posljednje vrijeme sve se češće primjećuju i javni plakati po gradovima pa čak i manjim mjestima. Biskupi smatraju da bi javni moral trebao biti bolje zaštićen ne samo zakonom nego i brigom mjesnih vlasti.

Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa izvijestio je biskupe o “Kongresu o svećeničkim zvanjima i posvećenom životu u Europi” održanom u Rimu od 5. do 10. svibnja ove godine. Potom su se biskupi razmotrili problematiku svećeničkih zvanja u Hrvatskoj.

Krčki biskup mons. Josip Bozanić upoznao je biskupe o pripremama u Hrvatskoj za 12. Svjetski dan mladih u Parizu koji će se održati od 19. do 24. kolovoza ove godine i završiti susretom sa Svetim Ocem. Iz Hrvatske se do sada za taj susret prijavilo oko 2.500 mladih osoba. Također je izvijestio o djelovanju i novim inicijativama Odbora HBK za Veliki jubilej 2000. godine.

Suočeni s poteškoćama oko obnove porušenih crkava biskupi su na ovom zasjedanju odlučili pripraviti plan obnove crkava i zatražiti pomoć izvan Hrvatske. Predviđa se organizirana akcija prikupljanja sredstava za obnovu crkava po Sjedinjenim američkim državama. Četvorica biskupa, predstavnika metropolija i zadarske nadbiskupije, pošla su posljednjeg dana zasjedanja posjetiti ministarstvo za Razvitak i obnovu, gdje su dobili informacije o planovima hrvatske Vlade za obnovu stradalih crkava u ovoj godini.

Biskupi su nadalje raspravljali o usklađivanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta i područnih visokih teoloških škola te pripadnih Instituta u sklop Sveučilišta.

U završnom dijelu plenarnog zasjedanja predsjednici Vijeća, Odbora i Komisija HBK iznijeli su svoje izvještaje o djelatnostima ovih tijela HBK.

Đakovačko-srijemski biskup mons. Srakić upoznao je biskupe s pripravom delegata Hrvatske biskupske konferencije za drugi europski ekumenski skup u Grazu koji će se održati od 23. do 29. lipnja ove godine. Budući da je pitanje ekumenizma u ovom razdoblju hrvatske povijesti od velikog značenja, biskupi pozivaju sve vjernike da svojom molitvom prate ovaj susret kako bi Duh Sveti vodio razmišljanja i razgovore sudionika u Grazu putovima istine i iskrene ljubavi.

Predsjednik Komisije HBK “Justitia et pax”, mons. Marko Culej upoznao je biskupe s djelovanjem ove Komisije i s nedavnom izjavom “Justitie et pax” u kojoj se osuđuje svako nasilje u predsjedničkoj kampanji. Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima hrvatski biskupi i ovom prilikom pozivaju sve vjernike da izvrše svoju građansku i kršćansku dužnost izlazeći na izbore kako bi sudjelovali u odgovornosti za opće dobro.

Biskupi su na ovom zasjedanju donijeli odluku da se za teritorij Hrvatske biskupske konferencije odobravaju dva kompjutorska programa za vođenje župskih knjiga. Radi se o dva standardizirana kompatibilna programa od kojih je jedan izradio informatički i računski centar “Đuro Đaković” iz Slavonskog Broda a nosi ime “Župa”, dok je drugi pod imenom “Pastoral” izradila tvrtka “Bit art” iz Splita. Biskupi svaki za svoju biskupiju preporučuju svojim svećenicima jedan od ova dva programa kako župnici ne bi naručivali neke druge vlastite programe.

Na kraju prvog dana zasjedanja biskupi su sudjelovali pri prijenosu zemnih ostataka sluge Božjega kardinala Alojzija Stepinca u novi grob. Drugog dana zasjedanja biskupi su navečer u zagrebačkoj katedrali sudjelovali na koncelebriranoj misi koju je predvodio predsjednik HBK kardinal Franjo Kuharić a propovijedao šibenski biskup mons. Ante Ivas.

Slijedeće plenarno zasjedanje HBK bit će održano u Dubrovniku polovicom listopada povodom blagoslova novoga križa na Srđu iznad grada.

Tiskovni ured HBK

 

print

Povezane objave

Priopćenje s 23. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 43. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 28. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK