Priopćenje s 20. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Dvadeseto plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije održano je u Zagrebu, u prostorijama Nadbiskupskog dvora, Kaptol 31, od 4. do 6. travnja 2000. g. Uz članova HBK zasjedanju je prisustvovao Apostolski nuncij u RH mons. Giulio Einudi; delegat Slovenske biskupske konferencije mons. Franc Rode, nadbiskup ljubljanski i predsjednik Slovenske BK; delegat Talijanske biskupske konferencije, mons. Eugenio Ravignani, biskup tršćanski; delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanjski, ujedno i potpredsjednik BKBiH te mons. Ivan Penzes, biskup subotički.

Zasjedanje, koje je na dnevnom redu imalo dvadeset točaka, otvorio je predsjednik HBK mons. Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački te posebno pozdravio goste. Oni su, uzvraćajući pozdrav, iskazali zahvalnost i radost što su zajedno s braćom čime se jasno afirmira univerzalnost i zajedništvo Katoličke Crkve na našim prostorima. Svaki od njih je u kratkim crtama izvijestio o situaciji i glavnim pitanjima Crkve u svojoj domovini.

Na ovom zasjedanju biskupi su nastavili raspravu o suradnji između svećenika i laika u poslanju Crkve. O tome su uputili pismo u kojem se potiče sve u našoj Crkvi na zauzetu i plodnu suradnju radi dobra Crkve kao i općeg dobra svih ljudi. Ujedno su zaključili da će se nastaviti produbljivati ova tematika s ciljem da se izradi jedan mjerodavni dokument.

Na zajedanju BKJ u Đakovu 27. – 29. rujna 1982., uspostava trajnog đakonata ocijenjena je potrebnom i korisnom što važi i za HBK. Sada su biskupi odlučili da se na temelju dokumenata Kongregacije za katolički odgoj: Temeljni propisi za formaciju trajnih đakona i Kongregacije za kler: Direktorij za službu i život trajnih đakona (izdanih 22. veljače 1998. i prevedenih na hrvatski), priredi Nacionalni direktorij za život i službu trajnih đakona.

Vođena je rasprava o aktualnim pitanjima vjeronauka u školi o čemu su govorili mons. Marin Srakić, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i mons. Milan Šimunović, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda. Potvrđena je važnost konfesionalnog vjeronauka u školi i odlučnost da se još više definira njegova specifičnost u odnosu na župnu katehezu. Tome će doprinijeti novi vjeronaučni udžbenici koji su u pripremi. Odlučeno je da će Copyrght za njih preuzeti Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije.

Istaknuta je i potreba osposobljavanja vjeroučitelja za vjeronauk u predškolskim ustanovama što će se ostvariti u dogovoru s crkvenim učilištima koja su nadležna za osposobljavanje vjeroučitelja.

Odobren je „ad experimentum” i novi Plan i program za vjeronauk u srednjoj školi. Raspravljalo se i o postupku ekvivalencije odgovarajuće stručne spreme vjeroučitelja iz religiozne pedagogije i katehetike koji je u tijeku i koji se provodi u skladu s propisima visokih crkvenih učilišta i odredbama nadležnog ministarstva RH.

U skladu sa smjernicama Općeg direktorija za katehezu posebna je pažnja posvećena župnoj katehezi,  osobito radu s odraslima.

Radi važnosti i jasnoće na području vjeronauka u školi i župne kateheze, odlučeno je da će biskupi uskoro o tome uputiti pastirsko pismo.

Pozivajući se na Apostolsko pismo Tertio Millenio Adveniente i na bulu proglašenja Svete godine 2000. Incarnationis Mysterium,  a po uzoru na Papu Ivana Pavla II koji je prve nedjelje ovogodišnje korizme slavio Dan oproštenja, u svakoj će se biskupiji označiti Dan oproštenja prema odredbi mjesnog Ordinarija.

Predstavljen je odobreni Statut HBK kojeg je svojim dekretom od 5 veljače 2000. godine odobrila Kongregacija za biskupe. Novost je da službe u HBK traju pet godina a i sva tijela HBK uskladit će se s novim Statutom.

Biskupi su izabrali novu Komisiju za odnose s Državom u sastavu: mons. Anton Tamarut (predsjednik), mons. Želimir Puljić i mons. Antun Škvorčević.

Biskupi su odredili da se povodom stote obljetnice Prvog katoličkog sastanka 1900. godine u Zagrebu, organizira jedan susret posvećen pitanju laikata kod nas koji će se održati u proljeće 2001. godine.

Na prijedlog predsjednika Vijeća HBK za kler i predsjednika Vijeća HBK za laike, potvrđeni su novi članovi tih vijeća.

Predsjednicima Vijeća HBK za laike i za obitelj povjeren je zadatak da provedu pripravu za osnivanje ureda za laike i obitelj.

O pripremi nacionalnog susreta katoličke mladeći koji će se održati u Rijeci 29. travnja ove godine, izvještaj je podnio mons. Mile Bogović, predsjednik Vijeća HBK za laike.

Biskupi odgovori za hodočašća u Rim povodom Velikog jubileja podnijeli su o tome izvješća: mons. Josip Mrzljak o hodočašću svećenika, mons. Vlado Košić o hodočašću novinara (1.-4. lipnja) mons. Marko Culej o hodočašću povodom Svjetskog Euharistijskog kongresa (18.-25. lipnja) i mons. Valter Župan o hodočašću bračnih parova (12.-15. listopada).

Članovi Komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, mons. Tamarut, mons. Srakić, mons. Škvorčević i mons. Gašparović, podnijeli su izvješće sa susreta u Novom Sadu 17. i 18. veljače ove godine, dok su predsjednici Vijeća HBK, mons. Štambuk, mons. Puljić, mons. Škvorčević i mons. Župan, podnijeli izvješća o radu svojih vijeća.

Biskupi su odlučili da će se odrediti jedna nedjelja za prikupljanje pomoći za gradnju pastoralno-socijalnog centra u afričkoj misiji Ujewa u biskupiji Iringa u Tanzaniji. Tamo već 25 godina rade naši misionari don Ante Batarelo, don Dražen Klapež i don Nikola Sarić, svi iz nadbiskupije splitsko-makarske. Oni su i uputili molbu za pomoć na HBK. Taj će centar nositi ime Blaženog Alojzija kardinala Stepinca a imat će crkvu, kuću za svećenike, samostan za časne sestre, internat za djevojke, bolnicu, vodotoranj, dječji vrtić, srednju tehničku i poljoprivrednu školu i ostalo.

Tajništvo HBK

print

Povezane objave

Priopćenje s 47. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 6. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa 64. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK