Priopćenje s 40. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, predsjedao je XL. plenarnom zasjedanju HBK koje je održano u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, Kaptol 29, od 12. do 14. travnja 2010. godine. Uz aktivne članove HBK na zasjedanju su sudjelovali mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u RH i mons. Ante Jurić, nadbiskup splitsko-makarski u miru.

Kao delegati susjednih biskupskih konferencija ili gosti sudjelovali su: kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski (delegat BK BiH), mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i predsjednik Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda, mons. Giampaolo Crepaldi, biskup tršćanski (delegat Talijanske BK), mons. Ivan Penzes, biskup subotički, mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski, mons. Franz Lackner, pomoćni biskup Graza (delegat Austrijske BK), mons. Jurij Bizjak, pomoćni biskup koparski (delegat Slovenske BK). Zbog nacionalne tragedije koja je dana 10. travnja o.g. pogodila bratski nam poljski narod mons. Stanisław Budzik, pomoćni biskup Tarnowa i generalni tajnik Poljske BK je otkazao svoje sudjelovanje. Crkvi u Poljskoj i čitavom poljskom narodu izražena je kršćanska i bratska sućut.

Na zasjedanju su prisustvovali: mr. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK, Fabijan Svalina, zamjenik generalnog tajnika HBK i Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK.

Na početku, kao domaćin zasjedanja, sve je prisutne pozdravio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački. Kardinal je istaknuo da se to zasjedanje može izdvojiti kao posebno jer u Svećeničkoj godini završava hodočašćem svećenika u Zagreb 15. travnja 2010. na grobove blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega fra Ante Antića.

Otvarajući zasjedanje sve je prisutne pozdravio mons. Srakić, predsjednik HBK. Pozdravljajući apostolskog nuncija mons. Cassarija zamolio ga je da Svetome Ocu prenese pozdrave i izraze sinovske odanosti svih sudionika toga plenuma kao i cijele Crkve u Hrvatskoj. S posebnom je pažnjom pozdravio novoimenovanog zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, kao i nove dijecezanske biskupe mons. Vladu Košića, sisačkog biskupa i mons. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko-križevačkog biskupa. Podsjetio je zatim na neke značajne događaje za Crkvu u Hrvatskoj koji su se zbili u posljednjih nekoliko mjeseci te najavio najvažnije teme zasjedanja.

Apostolski nuncij srdačno je pozdravio sve prisutne ističući da svako zasjedanje HBK potvrđuje čvrste veze hrvatskog episkopata s Petrovim nasljednikom kao i jedinstvo svih pastira Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Dodao je da su pred biskupima brojni izazovi. Naglasio je da posebnu pozornost, u ovoj Svećeničkoj godini, treba posvetiti svećenicima kao glavnim suradnicima u biskupskoj službi. Na kraju je svima prenio pozdrav, osjećaje blizine i ljubavi te spomen u molitvi Svetoga Oca.

Gosti zasjedanja pozdravili su prisutne te ukratko izvijestili o najvažnijim crkvenim događajima u svojim sredinama.

U radnome dijelu zasjedanja najprije je bilo riječi o posjetu pročelnika Kongregacije za biskupe kardinala Giovannija Battistae Rea. Kardinal Re dolazi u Zagreb 31. svibnja, povodom proslave zaštitnice Grada Zagreba Majke Božje od kamenitih vrata, kad će predvoditi euharistijsko slavlje. Sutradan, 1. lipnja 2010., kardinal Re susrest će se sa svim biskupima HBK-a.

Biskupi su dogovorili točke dnevnog reda zajedničkog zasjedanja konferencija HBK i BK BiH, koje će se održati u Mostaru od 24. do 25. svibnja 2010.

Na zasjedanju biskupi su raspravljali o Katoličkom socijalnom tjednu koji će se održati slijedeće godine. Za provedbu toga projekta važna je dobra priprema te je zadužen Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK da u suradnji sa stručnjacima izradi radne materijale koji će biti pomoć župnicima kako bi projekt imao širega odjeka te zaživio i u bazi.

Biskupi su razmotrili radni tekst dokumenta o laicima koji je priredilo Vijeće HBK za laike. Pozdravljena je izrada toga dokumenta te su dane smjernice za njegovu doradu.

Posebna pozornost na zasjedanju posvećena je analizi dokumenta o formaciji svećeničkih kandidata, koji se priprema već duže vrijeme. Iznesene su primjedbe i prijedlozi koji će biti uvršteni u dokument.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak i ravnatelj Hrvatskog Caritasa mr. Ivan Milovčić, govorili su o aktualnostima u toj ustanovi HBK. Prisutne su upoznali s akcijama u kojima su prikupljena znatna sredstva te je na taj način pomognuto najpotrebnijima u zemlji i inozemstvu. Biskupi su pozdravili poduzete aktivnosti te pozvali vodstvo na još veću učinkovitost pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Biskupi su dali potporu biskupijskom kanonskom postupku za proglašenje blaženom i svetom s. Žarke Ivasić, članice Družbe sestara milosrdnica, strijeljane u Gospiću 1946. godine.

Podnesena su izviješća i odobreni planovi rada pojedinih tijela HBK za iduće razdoblje.

Najavljena je tradicionalna godišnja proslava Svjetskog dana medija o čemu će javnost biti na vrijeme informirana.

Odobrene su nakane “Apostolata molitve” za 2011. godinu.

Mons. Valter Župan je u sklopu izviješća Vijeća HBK za obitelj predstavio projekt “Obiteljskoga dana” koji će se održati na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja 2011. godine, u Zagrebu. Za pripravu na taj događaj bit će priređen materijal koji će se obrađivati na susretima obitelji u župama, biskupijama i udrugama koje se bave obiteljskom tematikom.

Mons. Slobodan Štambuk, predsjednik Vijeća HBK za misije, u svojem je izvješću najavio Ljetni susret misionara, misionarki i misijskih povjerenika koji će se održati u Kotoru od 5. do 7. srpnja 2010.

Biskup Ante Ivas, predsjednik Odbora HBK za mlade, upoznao je biskupe s tijekom priprema Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži koji će biti u Zadru 8. i 9. svibnja 2010. godine. Susretu će nazočiti svi biskupi HBK.

Od 30. rujna do 3. listopada o.g. u Zagrebu će se održati plenarno zasjedanje Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE) kojemu je potpredsjednik zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić.

Potvrđen je ranije najavljeni termin jesenskog plenarnog zasjedanja HBK koje će se održati od 19. do 21. listopada 2010. u Lovranu u Riječkoj nadbiskupiji.

Biskupi su upoznati s tijekom izgradnje i stanjem na gradilištu zgrade HBK na Ksaveru.

Zasjedanje je zaključeno hodočašćem svećenika u Zagreb u Svećeničkoj godini na grobove blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjeg fra Ante Antića. U Zagreb je hodočastilo oko 600 svećenika iz cijele Hrvatske, a euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali u nazočnosti svih sudionika zasjedanja predvodio je kardinal Bozanić. S tog hodočašća upućeno je pismo pozdrava i podrške svetom ocu Benediktu XVI.

Tajništvo HBK

print

Povezane objave

Priopćenje s 2. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 25. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 46. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK