Priopćenje s 41. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Pod predsjedanjem mons. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog, predsjednika HBK, od 19. do 21. listopada 2010. godine u Domu pastoralnih susreta u Lovranu u Riječkoj nadbiskupiji održano je XLI. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije. Uz aktivne članove HBK na zasjedanju su sudjelovali mons. Ante Jurić, nadbiskup splitsko-makarski u miru i mons. Antun Bogetić, biskup porečko-pulski u miru. Zbog pohoda hrvatskim svećenicima i vjernicima u Australiji na zasjedanju nije sudjelovao mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Na zasjedanju su sudjelovali i mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, kao delegat BK BiH, mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski i mons. Janos Penzes, subotički biskup.

Na početku je sve nazočne pozdravio i zaželio dobrodošlicu domaćin mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit. Podsjetio je da se zasjedanje održava u godini kada Riječka nadbiskupija slavi desetu obljetnicu pod sadašnjim imenom koju je proslavila Euharistijskim kongresom i nadbiskupijskim hodočašćem u Rim.

Otvarajući zasjedanje predsjednik HBK mons. Srakić pozdravio je sve nazočne, napose novoga člana HBK pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Miju Gorskoga te ukratko prikazao najvažnije teme zasjedanja.

U radnom dijelu najprije su kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i potpredsjednik CCEE-a, te nadbiskup Srakić, izvijestili o 40. plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje je od 30. rujna do 3. listopada održano u Zagrebu. Istaknuli su kako je to bio iznimno važan događaj za Crkvu i za Republiku Hrvatsku. Na zasjedanju je bilo 75 sudionika, najviše do sada, od kojih 10 kardinala, 18 nadbiskupa i 16 biskupa iz cijele Europe. Glavna tema zasjedanja „Demografija i obitelj” bila je razmotrena s teološkog i sociološkog aspekta. Dotaknute su i mnoge druge aktualne europske teme. Na početku zasjedanja sudjelovala je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, a sudionike je u predsjedničkim dvorima primio predsjednik RH Ivo Josipović. Sa zasjedanja je upućen završni proglas u kojem se upozorava na „demografsku zimu” u Europi čiji su uzroci obiteljske politike pojedinih zemalja i opće kulturno ozračje koje utječe na osobne i društvene obrasce ponašanja. No, biskupi vide nadu u životnom svjedočenju vjernika koji prihvaćaju prisutnost Isusa Krista u svojem životu i pokazuju da je moguće živjeti u obitelji u skladu s Kristovim pozivom. Istaknuto je da su crkveni mediji objektivno popratili zasjedanje, dok se na osnovu izvješća svjetovnih medija moglo zaključiti da su oni ignorirali taj važan događaj. Istaknuto je da su poslije zasjedanja stigla brojna pisma zahvale sudionika Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Zagrebačkoj nadbiskupiji za gostoprimstvo i iznimnu organizaciju.

Biskupi su prihvatili dodatak „Ratio studiorum” koji je sastavni dio temeljnog dokumenta o formaciji svećeničkih kandidata „Ratio fundamentalis nationalis Croatiae”.

Mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, istaknuo je da se nastavljaju pripreme za “Dan obitelji” koji se planira održati 15. svibnja 2011. godine u Zagrebu.

Na zasjedanju je razmotrena i tema Hrvatskog socijalnog tjedna. S poviješću takvih okupljanja u Hrvatskoj i mogućnostima organizacije toga događaja koji u našoj domovini nije organiziran već nekoliko desetljeća biskupe su upoznali dr. Stjepan Baloban, pročelnik katedre socijalnog nauka Crkve na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu i dr. Gordan Črpić, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK. U želji da se nastavi tradicija četiri dosad održana Hrvatska socijalna tjedna biskupi su realizaciju toga projekta povjerili Centru za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK. Hrvatski socijalni tjedan održat će se od 21. – 23. listopada 2011. godine u Zagrebu.

U osvrtu mons. Ante Ivasa, predsjednika Odbora HBK za mlade, i mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, na Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji je u svibnju održan u Zadru istaknuto je da je to bio najbrojniji susret do sada na kojem se okupilo više od 30 tisuća mladih iz cijele Hrvatske, BiH te iz iseljeništva. Susret je bio vrlo uspješan u sadržajnom i organizacijskom dijelu o čemu najbolje govore iznimno dobri dojmovi sudionika. Posebno je istaknuto gostoprimstvo na koje su mladi naišli u obiteljima i župnim zajednicama. Potvrđen je već najavljeni idući susret u Sisku, 5. i 6. svibnja 2012. godine.

Predsjednik Vijeće HBK za laike mons. Devčić predstavio je dorađeni dokument o vjernicima laicima u našoj Crkvi. Nakon rasprave zaključeno je da se radi o iznimno vrijednom dokumentu u koji treba uvrstiti još neke preinake.

Biskupi su razmotrili prijedlog o pokretanju procesa kanonizacije ubijenih svećenika, redovnika i redovnica u vrijeme totalitarnih režima 20. stoljeća. Odlučeno je da se osnuje komisija koja će sustavno raditi na prikupljanju dokumentacije i sastavljanju popisa svih stradalih.

Izvješće o djelovanju Hrvatskog Caritasa podnijeli su predsjednik HC-a mons. Josip Mrzljak i v. d. ravnatelja Fabijan Svalina. Istaknuta je iznimno važna uloga Caritasa u Crkvi i društvu za dobro najpotrebnijih.

Ravnatelj Papinskih misijskih dijela dr. Milan Špehar podnio je izviješće o svojem petogodišnjem mandatu. U tom razdoblju zamijećen je znatan napredak u animiranju Papinskih misijskih djela osobito na širenju misijske svijesti. Primijećen je i znatan rast u prikupljanju sredstava za misije. Biskupi su na kraju izvješća zahvalili dr. Špeharu, na svemu što je učinio u promicanju misija u Crkvi u Hrvata. U novije vrijeme pojavile su se organizacije i udruge koje provode razne misijske aktivnosti te na taj način prave pomutnju među svećenicima i vjernicima na što mons. Slobodan Štambuk, predsjednik Vijeća HBK za misije, ističe da se sve misijske kolekte trebaju prikupljati isključivo preko Papinskih misijskih djela – nacionalnog ureda. Biskupi preko Vijeća HBK za misije pozivaju svećenike i vjernike da se ravnaju prema Zakoniku kanonskog prava (osobito kanonu 1265 § 1) i odredbi mjesnog biskupa.

Predsjednici pojedinih tijela HBK podnijeli su izvješća o svojem području djelovanja. Određeni su i delegati HBK na zasjedanjima drugih biskupskih konferencija u 2011. godini.

Produžen je mandat članovima više tijela HBK, a u nekim su tijelima imenovani novi članovi.

Izabran je novi potpredsjednik HBK kardinal Bozanić. Mons. Marin Barišić, splitski-makarski nadbiskup i mons. Devčić, riječki nadbiskup, ponovno su izabrani za članove Stalnog vijeća HBK. Imenovani su novi članovi Biskupske komisije HBK za odnose s državom: kardinal Bozanić, predsjednik komisije, te članovi komisije mons. Puljić, mons. Ivas, mons. Vjekoslav Huzjak i tajnik komisije mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK. Nakon desetogodišnjeg zauzetog rada mons. Ivasa, novim predsjednikom Odbora HBK za mlade imenovan je mons. Gorski. Za novog predsjednika Odbora HBK za pastoral osoba lišenih slobode imenovan je mons. Nikola Kekić, vladika križevački.

Biskupi su obaviješteni o tijeku gradnje zgrade HBK na Ksaveru koja uglavnom ide svojim predviđenim tijekom.

Usuglašen je i dogovoren kalendar susreta u idućoj godini. Izvanredno plenarno zasjedanje HBK održat će se 25. siječnja u Zagrebu. Proljetno plenarno zasjedanje HBK održat će se od 29. do 31. ožujka u Zagrebu, a jesensko od 18. do 20. listopada u Varaždinu.

Zajednički susret HBK i BK BiH bit će 24. siječnja 2011. u Zagrebu. Godišnji susret HBK s Hrvatskom konferencijom viših redovničkih poglavara (HKVRP) održat će se 1. lipnja 2011. godine.

Zajedničko hrvatsko-slovensko hodočašće najavljeno je za 2. srpnja 2011. godine u marijanskom svetištu na Ptujskoj gori u Sloveniji.

Ranije najavljeni pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike u organizaciji Vijeća HBK za kler i Vijeća HBK za katehizaciju održat će se 22. i 23. ožujka 2011. godine u Zagrebu.

Članovi HBK na kraju zasjedanja susreli su se u Lovranu s nadbiskupom mons. Dominiqueom Mambertiem, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama. U pratnji mons. Mambertija bili su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Mario Roberto Cassari te savjetnik u Odjelu za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Henryk Jagodzinski. Predsjednik HBK je u svojem govoru podsjetio na poziv koji su hrvatski biskupi u nekoliko navrata uputili Svetome Ocu da pohodi Hrvatsku te je zamolio mons. Mambertia da i on taj poziv i želju hrvatskih biskupa i svih hrvatskih vjernika prenese Svetom Ocu.

U riječkoj prvostolnici sv. Vida nadbiskup Mamberti u zajedništvu sa svim sudionicima zasjedanja predsjedao je euharistijskom slavlju.

Tajništvo HBK

print

Povezane objave

Priopćenje s 1. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopće s izvanrednog zasjedanja HBK-a

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 29. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK