Priopćenje s 42. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

42. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem mons. Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika HBK, održano je od 29. do 31. ožujka 2011. u prostorijama novoga sjedišta Hrvatske biskupske konferencije, Kasverska cesta 12, u Zagrebu. Na zasjedanju su sudjelovali gosti: apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari, predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Franjo Komarica, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović i subotički biskup mons. Ivan Penzes.

U pozdravnom govoru predsjednik HBK mons. Srakić posebno je pozdravio novog člana HBK dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića poželjevši mu da otvoren poticajima Duha Svetoga vjerno vodi Crkvu koja mu je povjerena.

Središnja tema i ovog zasjedanja bila je priprava za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj koji će se dogoditi 4. i 5. lipnja ove godine. Biskupi su analizirali sve što je učinjeno u sklopu priprema za svaki pojedini dio programa od susreta Svetoga Oca s predstavnicima kulture, znanosti, gospodarstva, politike i drugih vjerskih zajednica u Hrvatskom narodnom kazalištu, bdijenja s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, preko euharistijskoga slavlja na Hipodromu u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji te večernje molitve s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u zagrebačkoj prvostolnici. U tom smislu izvješća su podnijeli biskupi zaduženi za pojedina područja. Istaknuto je da pripreme dobro napreduju i da je već dobrim dijelom definiran sadržaj pojedinih susreta kao i osigurana potrebna tehnička infrastruktura. Biskupi su i ovom prigodom pozvali vjernike da se aktivno uključe u program priprave u svojim župama te da mole za uspjeh Papinog pohoda.

U povodu predstojećeg popisa stanovništva, koji će se u Hrvatskoj provesti u mjesecu travnju, članovi HBK uputili su poruku u kojoj pozivaju katoličke vjernike da očitovanjem svoje katoličke vjere i pripadnosti svome narodu promiču svoje vlastitosti i vrijednosti, svoj identitet, kojim pridonose izgradnji dobra u svojoj hrvatskoj Domovini.

Osvrnuvši se na aktualnu situaciju u našem društvu biskupi su odlučili pozvati sve vjernike da se u petak, 8. travnja, uključe u molitvu za Domovinu.

Biskupi su razmotrili smjernice HBK za apostolat vjernika laika u Crkvi te su dali prijedloge koji će ući u završnu verziju toga dokumenta.

Podržano je osnivanje Komisije za hrvatski martirologij na čijem čelu će biti biskup Mile Bogović. Biskupi su pozdravljaju donošenje Zakona o obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkog zločina nakon II. svjetskog rata te će podržati njegovo provođenje. Uz to preporučuju obilježavanje dana totalitarnih režima, 23. kolovoza, u smislu odluke Europskog parlamenta.

Predsjednik Vijeća HBK za misije biskup Slobodan Štambuk izvIjestio je o imenovanju vlč. Antuna Štefana za novog ravnatelja Papinskih misijskih djela i o obavljenoj primopredaji te službe. Biskupi su izrazili zahvalu dosadašnjem ravnatelju dr. Milanu Špeharu koji je dao veliki doprinos promicanju misijske svijesti koja se očitovala u znatno povećanoj pomoći za misije, osobito za ona područja u kojima djeluju hrvatski misionari.

Podnesena su izvješća o radu pojedinih Komisija, Vijeća, Odbora i drugih tijela HBK.

Tijekom zasjedanja predsjednik HBK mons. Marin Srakić u zajedništvu s članovima HBK blagoslovio je zgradu novoga sjedišta Hrvatske biskupske konferencije.

 Tajništvo HBK

print

Povezane objave

Priopćenje s 41. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK-a

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 59. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK