Priopćenje s godišnje sjednice Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu

Godišnja sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu održana je pod predsjedanjem nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tome Vukšića, predsjednika Vijeća, 7. srpnja 2021. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Na sjednici su, uz predsjednika nadbiskupa Vukšića, sudjelovali nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i tajnik Vijeća Tomislav Markić, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković OP i područni delegati hrvatske inozemne pastve: za Austriju fra Ivan Bošnjak OFM, za Njemačku don Ivica Komadina, za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, za Kanadu mons. Ivan Vukšić, za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić OFM i za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović, dok su delegati za Švicarsku fra Branko Radoš OFM i za Oceaniju fra Ivo Tadić OFM, kao i predstavnik pastoralnih suradnika iz Njemačke Željko Galić sudjelovali putem video veze. Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić OFM, delegati za Sloveniju fra Marko Prpa OFM i za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić, kao i predstavnica redovnica iz Njemačke s. Verica Grabovac opravdali su svoj izostanak.

Otvarajući sjednicu i pozdravljajući prisutne predsjednik Vijeća izrazio je radost zbog održavanja sjednice nakon više od dvije godine, jer prošle godine zbog pandemije koronavirusom sjednica nije održana, a ove je godine termin pomaknut u ljeto, kako bi se omogućilo sudjelovanje što više članova. Sudionike sjednice na početku je pozdravio i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak, koji je i sam vršio službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Mariboru, a više je puta bio na pastoralnoj ispomoći u Hrvatskoj katoličkoj župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu te stoga dobro poznaje radosti i brige pastorala hrvatskih iseljenika.

Nadbiskup Vukšić je potom vijećnike izvijestio o zaključcima zajedničkoga godišnjeg zasjedanja biskupa, koje je održano 23. veljače ove godine, a odnose se na hrvatsku inozemnu pastvu, posebno im prenijevši priznanje i zahvalnost biskupa za pomoć prikupljenu u hrvatskim katoličkim župama i misijama za postradale u nedavnom potresu u Sisačkoj biskupiji. Potom je ravnatelj Markić podnio izvješće o djelovanju Ravnateljstva u proteklom periodu, govoreći posebice o aktualnom stanju i personalnim pitanjima, fondu solidarnosti, najvažnijim događanjima protekle godine kao i predstojećim događajima u ovoj godini, a progovorio je i o otvorenim pitanjima i izazovima naše inozemne pastve, među kojima osobito o  posljedicama pandemije za pastoral u našim zajednicama, kao i o velikoj pomoći prikupljenoj za stradale u potresu.

U nastavku sjednice izvješća o povjerenim im područjima podnijeli su delegati hrvatske inozemne pastve, podijelivši jedni s drugima poteškoće i izazove s kojima se susreću, osobito u vremenu pandemije i solidarnosti sa žrtvama potresa u Domovini, kao i još uvijek prisutnog iseljavanja hrvatskih katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u zapadnoeuropske zemlje.

Sudionici su posebice razmotrili personalnu situaciju hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica u inozemstvu, izrazivši zabrinutost zbog nemogućnosti brze popune nekih do sada postojećih mjesta, kao što su npr. Detroit, Adelaide, Lyon ili Nica, te su izrazili nadu da će se moći pronaći prikladna personalna rješenja za ta i druga mjesta u kojima trenutno nema dušobrižnika ili će u skoroj budućnosti biti upražnjena.

Sjednica je završila zajedničkim objedom.

vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj i tajnik Vijeća

print

Povezane objave

Nacionalni studijski dani o osobama s invaliditetom

Tiskovni ured HBK

Mons. Petar Palić preuzeo službu mostarsko-duvanjskog biskupa i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog

Tiskovni ured HBK

»Dođi i vidi« (Iv 1, 46). Komunicirati susrećući osobe tamo gdje jesu i kakve jesu

Tiskovni ured HBK