Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK

Izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa. Želimira Puljića, predsjednika HBK, održano je u četvrtak, 9. lipnja 2022. godine,. Nakon uvodne molitve i pozdrava, nadbiskup Puljić čestitao je mons. Draženu Kutleši koji je preuzeo službu splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite.

U radnom dijelu zasjedanja biskupi su bili izvješteni o prijedlozima radne skupine koja je raspravljala o uređenju financijskog sustava u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji s obzirom na prelazak na euro kao sredstvo plaćanja od početka 2023. godine. Donoseći smjernice za daljnja promišljanja, biskupi su istaknuli važnost socijalne osjetljivost u tom procesu o čemu će još biti govora prije nego stupi na snagu konverzija plaćanja u eurima.

U nastavku zasjedanja bilo je govora o dokumentu Ususret svima, bez iznimke (AL 309) koji bi poslužio svećenicima i crkvenim zajednicama „za aktualiziranje VIII. poglavlja postsinodalne apostolske pobudnice pape Franje Amoris Laetitia“. Radni dokument predstavio je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić koji je naglasio da se radi o sadržaju koji proizlazi iz apostolske pobudnice pape Franje, „Amoris Laetitia“. Nacrt dokumenta u duhu je spomenute pobudnice i predviđa četiri susljedna koraka: prihvaćanje, praćenje, razlučivanje i uključivanje u crkvenu zajednicu s upozorenjem da se ne radi o „dozvoli za pristup sakramentima“, već o „procesu razlučivanja u pratnji pastira“. Nakon dorade i uvrštenja pojedinih prijedloga i primjedbi odlučeno je da dokument objavi Vijeće HBK za život i obitelj.

Na zasjedanju je bilo govora i o nastavku suradnje s vatikanskim medijima, u koje je uz HBK uključena i BK BiH. Biskupi su izvješteni o slijedećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u rujnu ove godine, u Bjelovaru, te su zamoljeni da do 20. lipnja 2022. dostave u Tajništvo HBK sažetke sinodalnog savjetovanja u svojim biskupijama, kako bi se pristupilo pripremi zajedničkog sažetka koji će u ime HBK biti poslan u Biskupsku sinodu u Vatikan.

Na kraju biskupi su upoznati sa susretom generalnih tajnika biskupskih konferencija Europe koji će se održati u Zagrebu od 30. lipnja do 3. srpnja, te je najavljeno iduće zasjedanje HBK koje će se održati od 17. do 19. listopada 2022.

Tajništvo HBK

print

Povezane objave

Crkva postoji kad postoji za druge

Tiskovni ured HBK

Sjednica Upravnog vijeće Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Vijeća za laike HBK-a u novom sazivu

Tiskovni ured HBK