Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK-a

Izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika HBK-a zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše održano je u ponedjeljak, 22. siječnja 2024. godine, u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

Nakon uvodne molitve nazočne je pozdravio predsjednik HBK-a nadbiskup Kutleša koji je istaknuo kako su danas tradicionalne vrijednosti i moralni temelji dovedeni u pitanje te da je dužnost pastira Crkve čvrsto stajati u vjeri i pružati duhovno vodstvo koje će vjernicima pomoći da ostanu vjerni Bogu i postojani u Njegovoj ljubavi. Osobiti naglasak je stavio na značaj vjere, jedinstva i zajedništva te potrebu evangelizacije u našim župama i zajednicama. Podsjetio je i na važnost ekumenskog nastojanja oko jedinstva kršćana zahvalivši požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, predsjedniku Biskupske komisije HBK-a za ekumenizam, na njegovoj predanosti i trudu u organizaciji ekumenskog susreta koji je povodom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održan jučer, 21. siječnja 2024., u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu.

U radnom dijelu, nakon usvajanja zapisnika s prošlog zasjedanja, biskupi su zajednički promišljali o nekim dimenzijama priprave jubilejskih proslava 2025. godine. Ova će 2024. godina biti posvećena molitvenoj pripravi za Svetu godinu te će u tome smislu biti priređeni posebni molitveni materijali s naglaskom na snažniju prisutnost časoslova naroda Božjega u našim vjerničkim zajednicama. Što se tiče priprave za proslavu velikog jubileja 1100. obljetnice splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava bilo je govora o odboru koji će koordinirati program proslave te velikom znanstvenom skupu i vjeronaučnoj olimpijadi na temu jubileja kao i nacionalnom hodočašću u Rim. Biskupi su posebnu pažnju posvetili dušobrižništvu hrvatskih branitelja kako bi na što učinkovitiji način doprinijeli njihovim duhovnim potrebama i zacjeljenju ratnih rana.

Na zasjedanju je bilo govora i o nekim mandatima u tijelima HBK-a kao i o aktualnim pitanjima u Crkvi i društvu.

print

Povezane objave

Isporučeni prvi Caritasovi stambeni moduli

Tiskovni ured HBK

Mons Ante Jozić zaređen za biskupa

Tiskovni ured HBK

Vjeronauk u školi predmet je od iznimne važnosti za Crkvu

Tiskovni ured HBK