Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK

U nadbiskupskom dvoru u Zagrebu od popodneva 28. do podneva 29. prosinca 1998. održano je izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije.

Zasjedanju su bili nazočni svi članovi HBK osim vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca,. Jednom dijelu zasjedanja prisustvovao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi.

Prisutne biskupe je na početku pozdravio predsjednik HBK, zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić. Uz čestitke povodom božićnih blagdana, mons. Bozanić je naglasio da su tijekom 1998. godine održana redovita tri plenarna zasjedanja HBK, ali da je specifičnost događaja u ovoj godini nametnula još tri izvanredna zasjedanja. Prvo izvanredno zasjedanje bilo je 21. travnja ove godine kada su se biskupi okupili da bi razmotrili mogućnost ponovnog dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Drugi izvanredni sastanak biskupa dogodio se 25. rujna kada su biskupi skupa s predstavnicima redovnika i redovnica razmotrili posljednju varijantu nacrta četvrtog ugovora o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Ovaj treći izvanredni sastanak ove godine, naglasio je predsjednik HBK, sazvan je prvenstveno radi detaljnijeg dogovora oko posjeta “ad limina apostolorum” koji će biti od 8. do 13. ožujka slijedeće 1999. godine.

Kao drugi važan razlog ovog sastanka nadbiskup Bozanić je istaknuo potrebu refleksije nad crkvenom stvarnošću kako bi se pokušale dati nove naznake poslanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj u izmijenjenim okolnostima na pragu trećeg tisućljeća. Spomenuo je kako je ovaj sastanak ujedno i prilika da biskupi razmotre najhitnije korake i obveze koje pred našu Crkvu stavljaju četiri ugovora potpisana i ratificirana između Svete Stolice i Republike Hrvatske tijekom 1998. godine.

Glede službenog posjeta članova HBK Svetom Ocu, biskupi su utvrdili tehničke pojedinosti oko potrebnih izvještaja, te se dogovarali oko termina posjeta različitim Kongregacijama i drugim ustanovama Svete Stolice.

Rekapitulirajući događaje u ovoj godini biskupi su posebno istaknuli dva ovogodišnja milosna događaja za Crkvu u Hrvatskoj: drugi pastoralni posjet Svetog Oca i proglašenje kardinala Alojzija Stepinca blaženikom. Složili su se da bi ta dva događaja trebala biti nadahnuće premišljanja crkvene situacije.

U središtu promišljanja crkvene situacije bilo je pitanje kako promptno odgovoriti na sve veće zadaće koje su pred Crkvom. Razmišljanja su se odnosila na poslanje Crkve kao moralne snage društva. Prvenstveni cilj ovih razmišljanja bio je ustanoviti mehanizme po kojima bi Crkva samu sebe iznutra osnažila u duhu poslanja na principima pravednosti i solidarnosti među samim službenicima Crkve. Biskupi su se usredotočili na analizu unutarnje crkvene situacije svjesni da je došlo vrijeme u kojem je potreban nov pristup kako suradnje u vlastitim krugovima tako i djelovanja u društvu. Biskupi shvaćaju da Crkva mora ne samo izraziti svoju zabrinutost nego se i u praktičnom pogledu uključivati u suzbijanje negativnih nuspojava demokratskog društva koje sve više uzimaju maha. Stoga je dio vremena utrošen na traženje načina kako bi Crkva mogla utjecati na smanjenje kriminala, ukazivati na opasnosti od droge koja uništava mladi naraštaj, utjecati na poboljšanje sve teže socijalne i gospodarske situacije u društvu.

Osvrćući se na globalni razvoj događaja u svijetu, biskupi su se dotaknuli nedavno obilježene 50. obljetnice Povelje o ljudskim pravima te pitanja zaštite života. Naglašeno je da Crkva nikada ne smije posustati u zalaganju za čovjeka i njegovo dostojanstvo. U nizu konkretnih prijedloga angažmana Crkve u promicanju dostojanstva ljudske osobe, biskupi su pripremili poruku povodom Dana života koji se kod nas 1999. slavi 7. veljače.

Biskupi su posebnu pažnju posvetili analizi i zadaćama koje četiri potpisana ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske stavljaju pred našu Crkvu.

Konstatirano je da je potrebno pripremiti još nekoliko provedbenih akata kako bi ti ugovori mogli zaživjeti u svim svojim odredbama. Posebna pozornost posvećena je zadaćama koje pred našu Crkvu stavlja Ugovor o gospodarskim pitanjima. U svjetlu poziva što ga je našoj Crkvi uputio papa Ivan Pavao II. u posebnoj audijenciji za crkvenu i državnu delegaciju 15. prosinca 1998. godine, zaključeno je da u djelo treba provesti odredbe Drugog vatikanskog sabora i postkoncilskih dokumenata koji se odnose na uzdržavanje svećenika i crkvenih službenika kao i na crkvena materijalna dobra, kako bi ona još više služila crkvenom poslanju, a osobito promicanju solidarnosti i karitativnog djelovanja. O tome će biskupi detaljnije progovoriti u drugoj polovici siječnja slijedeće godine posebnim pismima vjernicima i svećenicima.

Na zasjedanju biskupi su ustanovili Središnju ustanovu Hrvatske biskupske konferencije za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, predviđenu u Ugovoru o gospodarskim pitanjima.

Biskupi su također odabrali neke članove crkvenog dijela Mješovitog povjerenstva koje će prirediti potrebnu dokumentaciju glede odredaba ugovora.

Na koncu zasjedanja predsjednik HBK, zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić službeno je obznanio u nazočnosti svih biskupa te predstavnika Duhovnog stola, Prvostolnog kaptola zagrebačkog i predstavnika Katoličkog bogoslovnog fakulteta da je Papa imenovao pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Josipa Mrzljka i mons. Vladu Košića.

Tiskovni ured HBK

print

Povezane objave

Priopćenje s 11. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s 5. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK