Priopćenje sa 64. zasjedanja Sabora HBK

Plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, 64. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK-a zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u sjedištu HBK-a u Zagrebu od 26. do 28. travnja 2022. Na početku zasjedanja sudjelovao je i sve nazočne pozdravio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Kao gosti na zasjedanju su sudjelovali izaslanik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, njezin potpredsjednik, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, srijemski biskup Đuro Gašparović, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina i subotički biskup Slavko Večerin. Gosti su ukratko prikazali aktualnu situaciju u Crkvi i društvu u svojim sredinama.

Pozdravljajući nazočne na početku zasjedanja predsjednik HBK-a nadbiskup Puljić posebni pozdrav uputio je novoimenovanom zadarskom nadbiskupu koadjutoru Milanu Zgrabliću zaželjevši mu dobrodošlicu i plodan i blagoslovljen rad. U nastavku je podsjetio na događanja od posljednjeg zasjedanja posebno istaknuvši agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu te prestanak epidemioloških mjera vezanih za pandemiju uzrokovanu koronavirusom. Zahvalio je svima koji na razne načine pomažu ljudima koji su izbjegli u Hrvatsku ili izravno šalju pomoć ugroženom pučanstvu u Ukrajini. Izrazio je zahvalnost medicinskom osoblju i svima koji su dali svoj doprinos u borbi s pandemijom. Podsjetio je i na potpisani Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj između Vlade RH i HBK-a. Prenio je biskupima vijest da je iz Apostolske nuncijature potvrđen dolazak državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina. Naime, državni tajnik posjetit će Hrvatsku od 10. do 12. svibnja 2022. povodom 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske.

U radnom dijelu zasjedanja biskupima je predstavljeno financijsko izvješće HBK-a za proteklu 2021. godinu. Biskupi su razgovarali i o uređenju pravilnika o financijskom sustavu Crkve u Republici Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da će početkom iduće 2023. godine biti uveden euro kao sredstvo plaćanja u našoj zemlji. Odlučeno je da će se oformiti radna skupina za izradu prijedloga dorade postojećeg financijskog sustava.

Posebnu pozornost biskupi su posvetili temi sinodalnog hoda Crkve u Hrvatskoj u kontekstu sinodalnog hoda opće Crkve na koji nas je pozvao papa Franjo pod geslom „Za sinodalnu Crkvu – zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“.

Biskupi su također razgovarali o motu propriju Antiquum ministerium pape Franje kojim se ustanovljuje služba katehete. Razmotrena je aktualna situacija s ustanovom Domus Croata u Rimu.

Bilo je govora i o nekim aktualnim pitanjima Hrvatske katoličke mreže, medijske ustanove Hrvatske biskupske konferencije, te je odlučeno da se modernizira sustav odašiljača Hrvatskoga katoličkog radija.

Uz pohvalni angažman Hrvatskoga Caritasa u organiziranju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, istaknuta je važnost duhovne skrbi o njima imajući u vidu ekumensku osjetljivost za njihovu vjersku pripadnost.

Biskupima su predstavljena i neka pitanja povezana s katoličkim školama u Republici Hrvatskoj. Predstavljen je i usvojen program za edukaciju djelatnika katoličkih škola.

Biskupi su upoznati s izradom nacionalnog dokumenta o svećeničkom odgoju i izobrazbi.

Na zasjedanju je usvojena ostavka dosadašnjeg predsjednika Vijeća HBK-a za laike riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, te je na tu službu izabran dubrovački biskup Roko Glasnović. Nakon imenovanja dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline srijemskim biskupom koadjutorom za novog ravnatelja izabran je fra Tomislav Glavnik.

Varaždinski biskup Bože Radoš predstavljajući kao domaćin pojedinosti 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati 21. i 22. svibnja 2022., u Ludbregu pozvao je sve i zaželio dobrodošlicu.

Najavljeno je također biskupsko ređenje imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića koje će biti upriličeno u subotu, 25. lipnja 2022., u 10 sati u zadarskoj katedrali.

Predsjednici pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK-a na zasjedanju su podnijeli svoja izvješća.

Slijedeći susret biskupa HBK-a bit će 11. svibnja 2022. s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom u Zagrebu.

Tajništvo HBK

print

Povezane objave

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića novoimenovanom varaždinskom biskupu mons. Radošu

Tiskovni ured HBK

Podrška predsjednika HBK kardinalu Vinku Puljiću

Tiskovni ured HBK

Pater Modrić novi duhovnik Zavoda sv. Jeronima

Tiskovni ured HBK