Priopćenje sa sjednice Odbora HBK-a za bračna i obiteljska savjetovališta i sastanka povjerenika za obiteljski pastoral

Pod predsjedanjem dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića, predsjednika Odbora HBK-a za bračna i obiteljska savjetovališta, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u ponedjeljak 10. lipnja 2024. održana je sjednica toga Odbora, a u utorak 11. lipnja 2024. održan je i sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji.

Članovi Odbora su razmotrili aktualnu situaciju crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta u Republici Hrvatskoj polazeći od činjenice da su djelatnici savjetovališta pod sve većim pritiskom korisnika (pojedinaca, supružnika, obitelji i dr.) koji traže pomoć u nošenju sa sve brojnijim i težim problemima i krizama s kojima se suočavaju. Zaključeno je kako bi, uz pomoć ciljanih upitnika, valjalo preciznije utvrditi stanje u postojećim savjetovalištima iz perspektive i djelatnika i korisnika, temeljem čega će onda biti lakše planirati buduće djelovanje. Predstavljeni su i neki uspješno provedeni pilot-projekti poput projekta osnaživanja udomiteljstva, prevencije nasilja u obiteljima kao i problema koji nastaju uslijed pretjeranog korištenja mobitela među djecom i mladima.

Povjerenici su pak, raspravljali o mogućnostima i načinima poticanja obitelji na molitvu u pripravi za Jubilej 2025., kao i o daljnjim koracima unapređenja priprave za bračni život u skladu s aktualnim smjernicama s osobitim naglaskom na potrebu formacije pastoralnih djelatnika te suradnje s pastoralom mladih i studenata. Posebna pozornost pridana je pastoralu samaca odnosno neoženjenih i neudanih uviđajući kako ta sve brojnija skupina (35,3% neoženjenih muškaraca i 24,7% neudanih žena prema podacima Popisa 2021.), koju se nerijetko marginalizira, zapravo već daje velik doprinos vjerničkoj i društvenoj zajednici. S druge strane, ukazano je da samci predstavljaju i neprepoznati potencijal koji uključuje pastoralne pa i demografske aspekte. Povjerenici su na tom tragu upoznati s nekim pozitivnim primjerima, poput Katoličke udruge „Prilika za susret“, zaključivši kako bi ta hvalevrijedna nastojanja valjalo prepoznati i poduprijeti u širem crkvenom kontekstu.

Također, zaključeno je kako bi osnivanje zajednica obitelji u župama trebalo sve više isticati kao pastoralni prioritet u narednom razdoblju.

print

Povezane objave

Priopćenje s 60. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Misno slavlje u okviru Tjedna solidarnosti

Tiskovni ured HBK

Predstavljen videospot pjesme »U zagrljaju vrimena«

Tiskovni ured HBK