Priopćenje sa sjednice Pododbora za osobe s invaliditetom

Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom koji djeluje u sklopu Vijeća HBK za laike održana je u utorak 23. siječnja 2024. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Povod održavanju sjednice bila je želja novoimenovanoga predsjednika Vijeća, riječkoga nadbiskupa mons. Mate Uzinića, da se upozna s članovima pododbora te stekne uvid u aktualne i planirane aktivnosti toga tijela.

Osim osobnog predstavljanja članovi su izvijestili nadbiskupa o svojim nastojanjima u profesionalnom, unutarcrkvenom i pastoralnom kontekstu, kao i u civilnom društvu, a koja poduzimaju u cilju poboljšanja uvjeta života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Usuglašeno je kako će se s razine pododbora nastojati uputiti konkretne poticaje u cilju održavanja sastanaka s nadležnim službama, kao i poduzeti korake prema biskupijama u pogledu omogućavanja pristupa sakralnim i pastoralnim objektima teže pokretnim osobama te u opremanju crkava tehničkim pomagalima poput induktivnih petlji koje omogućuju praćenje bogoslužja osobama s oštećenjem sluha.

Također, zaključeno je da, uz korištenje ispravne terminologije, treba poraditi na sustavnom promicanju i usvajanju pravila uljudnog odnosa i kulture komunikacije (bonton) prema osobama s invaliditetom, na formaciji volontera, kao i svećenika u sklopu njihove trajne formacije po uzoru na ono što se već čini u nekim nad/biskupijama. Razgovaralo se i o mogućnostima funkcionalnijeg djelovanja pododbora u nastavku mandata. Voditelj Ureda HBK-a za život i obitelj dr. Petar-Krešimir Hodžić potom je izvijestio o aktivnostima koja se odvijaju i koje su planirane za ovu pastoralnu godinu u sklopu trogodišnjeg pastoralnog ciklusa „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“. Posebno se osvrnuo na pripremu tematskog pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike koji će se održati 5. i 6. ožujka 2024. u Zagrebu. Promišljalo se i o nastavku ciklusa koji bi trebao završiti Nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji 2025. godine u Aljmašu.

print

Povezane objave

Izjava Komisije HBK-a Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora

Tiskovni ured HBK

Hrvatski Caritas daruje 100 stambenih modula žrtvama potresa

Tiskovni ured HBK

Predstavljen zbornik „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“

Tiskovni ured HBK