Priopćenje sa sjednice Stalnog vijeća HBK

Pod predsjedanjem kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika HBK, u utorak 5. i srijedu 6. rujna 2006. godine, održana je u Tajništvu HBK u Zagrebu, Kaptol 22, redovita sjednica Stalnoga vijeća HBK. U radu sjednice sudjelovali su i ostali članovi Stalnoga vijeća: mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i potpredsjednik HBK, mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Marin Srakić, biskup đakovački i srijemski te mons. Vjekoslav Huzjak, generalni tajnik HBK.

Na početku sjednice kardinal Bozanić je s članovima Stalnoga vijeća komemorirao odlazak s ovoga svijeta Gospodinu mons. Gabriela Montalva, nekadašnjega apostolskoga nuncija u bivšoj državi kao i mons. Marka Culeja, prvoga varaždinskog biskupa. Kardinal Bozanić je spomenuo brzojav sućuti koji je povodom smrti mons. Montalva uputio kardinalu Angelu Sodanu, državnom tajniku Svete Stolice. Mons. Montalvo umro je 3. kolovoza u Rimu a pokopan je 5. kolovoza u Rimu. Svetu misu zadušnicu u bazilici svetoga Petra i sprovodne obrede na rimskom groblju Campo Verano, predvodio je kardinal Sodano. Svi nazočni naglasili su da je mons. Montalvo, kao apostolski nuncij u Beogradu, a kasnije i kao ravnatelj Papinske akademije u Rimu, za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj kao i za sav narod, učinio mnogo dobra. Uvijek nam je iskazivao svoju blizinu i potporu, osobito u najtežim časovima. Stoga mu biskupi HBK kao i sav narod s ponosom i dubokim osjećajima izražavaju svoju zahvalnost.

Biskupi su također komemorirali smrt mons. Culeja koji je umro 19. kolovoza u Varaždinu a pokopan 23. kolovoza u varaždinskoj katedrali. Svetu misu zadušnicu i sprovodne obrede, u nazočnosti tridesetak biskupa, oko tri stotine i pedeset svećenika i mnoštva vjernika, predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački i predsjednik HBK. Biskupi su naglasili kako je mons. Culej baš do zadnjega trenutka, dok mu je god to teška bolest dopuštala, nastojao vršiti svoju biskupsku službu s puno ljubavi i jednostavnosti.

Njihove plemenite duše biskupi preporučuju Gospodinu, Gospodaru vjekova, da ih primi i da im nagradi svaki trud i vjerno služenje Crkvi tijekom cijeloga njihovoga života.

Glavna točka dnevnoga reda sjednice bila je priprema programa XXXIII. plenarnog zasjedanja HBK koje će se održati u Đakovu od 16. do 19. listopada ove godine. U Đakovu će biskupi, između ostaloga, analizirati minuli pohod «ad limina», raspravljati o nekim aspektima ulaska Hrvatske u europske integracije, o ekumenskim gibanjima u Hrvatskoj i šire, o pastoralu sakramenata u župnoj zajednici te o radu Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

Pridružujući se neprestanim apelima svetoga oca Benedikta XVI., biskupi su uputili poziv svim vjernicima da se mole za Svetu zemlju i mirno rješavanje svih problema na Bliskom i Srednjem Istoku.

Najavljen je godišnji susret predstavnika HBK i Mađarske BK koji će se održati 12. i 13. rujna 2006. godine u Budimpešti.

Biskupi su se osvrnuli na pripremu prijevoda Kompendija Katekizma Katoličke Crkve koji bi trebao uskoro biti dovršen.

Raspravljalo se i o sudjelovanju delegata i predstavnika HBK na međunarodnim skupovima u inozemstvu; o stanju i predstojećim zadacima Nacionalnoga katehetskog ureda s obzirom na Hrvatski nacionalni obrazovni sustav (HNOS) i potrebne promjene u vjeronaučnim udžbenicima; o pripremama za početak rada Katoličkoga sveučilišta u Zagrebu.

Stalno vijeće je također razmotrilo neka pitanja aktualnog trenutka u hrvatskom društvu.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

print

Povezane objave

Priopćenje Stalnoga vijeća HBK o prikupljanju potpisa za referendume

Tiskovni ured HBK