Priopćenje sa sjednice Vijeća za život i obitelj

Prva sjednica Vijeća za život i obitelj u novom sazivu, čiji su članovi na jesenskom plenarnom zasjedanju Sabora imenovani na petogodišnji mandat (2023. – 2028.), održana je u ponedjeljak 18. prosinca 2023. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sjednicu je molitvom i pozdravnim riječima započeo dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, novoimenovani predsjednik toga Vijeća.

Nakon međusobnog upoznavanja ponovno je za tajnicu Vijeća izabrana mr. sc. Zrinka Gregov. U nastavku sjednice Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, upoznao je novoimenovane članove s djelovanjem Vijeća u prethodnom petogodišnjem razdoblju. Izvijestio ih je i o studijskom danu „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ održanom 28. studenoga 2023. na kojem su se, u cilju unapređenja dalje priprave za bračni život, okupili (nad)biskupijski povjerenici za pastoral mladih, (nad)biskupijski povjerenici za pastoral braka i obitelji, studentski/sveučilišni kapelani te predstavnici angažiranih udruga, pokreta i zajednica. Izviještaj je potaknuo živu raspravu koja je potvrdila postojanje svijesti o nepovoljnim trendovima poput onih vezanim uz pretjerano korištenje digitalnih medija i društvenih mreža koji otežavaju pastoralni rad, ali i iznjedrila da, usprkos svemu, postoji niz pozitivnih primjera koje treba isticati i na njima temeljiti buduća nastojanja.

Središnja točka dnevnog reda odnosila se na mogućnost korištenja dokumenta Family Global Compact kao potke za strategijsko planiranje i djelovanje Vijeća u aktualnom sazivu. Naime, riječ je o novom dokumentu koji su izdali Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice i Papinska akademija društvenih znanosti na temelju rezultata istraživanja provedenog među institutima i centrima koji se bave obitelji, a djeluju pri katoličkim visokoškolskim ustanovama s pet kontinenata. Na tome tragu, članovi su zajednički promišljali kako u Hrvatskoj što bolje povezati znanost i struku s konkretnim pastoralnim djelovanjem na korist brakova i obitelji. Na kraju, povela se rasprava o temi prigodne poruke uz obilježavanje Dana života 2024. te je dogovoreno što valja učiniti do iduće sjednice Vijeća.

print

Povezane objave

Govor nadbiskupa Puljića na početku 58. zasjedanja HBK

Tiskovni ured HBK

Sveti Nikola odraz Božje dobrote, ljubavi za čovjeka i uzor za nasljedovanje

Tiskovni ured HBK

Stručni skup za tajnike i računovođe katoličkih škola

Tiskovni ured HBK