Priopćenje sa sjednice Vijeća za život i obitelj

Prva sjednica Vijeća za život i obitelj u novom sazivu, čiji su članovi na jesenskom plenarnom zasjedanju Sabora imenovani na petogodišnji mandat (2023. – 2028.), održana je u ponedjeljak 18. prosinca 2023. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sjednicu je molitvom i pozdravnim riječima započeo dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, novoimenovani predsjednik toga Vijeća.

Nakon međusobnog upoznavanja ponovno je za tajnicu Vijeća izabrana mr. sc. Zrinka Gregov. U nastavku sjednice Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, upoznao je novoimenovane članove s djelovanjem Vijeća u prethodnom petogodišnjem razdoblju. Izvijestio ih je i o studijskom danu „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ održanom 28. studenoga 2023. na kojem su se, u cilju unapređenja dalje priprave za bračni život, okupili (nad)biskupijski povjerenici za pastoral mladih, (nad)biskupijski povjerenici za pastoral braka i obitelji, studentski/sveučilišni kapelani te predstavnici angažiranih udruga, pokreta i zajednica. Izviještaj je potaknuo živu raspravu koja je potvrdila postojanje svijesti o nepovoljnim trendovima poput onih vezanim uz pretjerano korištenje digitalnih medija i društvenih mreža koji otežavaju pastoralni rad, ali i iznjedrila da, usprkos svemu, postoji niz pozitivnih primjera koje treba isticati i na njima temeljiti buduća nastojanja.

Središnja točka dnevnog reda odnosila se na mogućnost korištenja dokumenta Family Global Compact kao potke za strategijsko planiranje i djelovanje Vijeća u aktualnom sazivu. Naime, riječ je o novom dokumentu koji su izdali Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice i Papinska akademija društvenih znanosti na temelju rezultata istraživanja provedenog među institutima i centrima koji se bave obitelji, a djeluju pri katoličkim visokoškolskim ustanovama s pet kontinenata. Na tome tragu, članovi su zajednički promišljali kako u Hrvatskoj što bolje povezati znanost i struku s konkretnim pastoralnim djelovanjem na korist brakova i obitelji. Na kraju, povela se rasprava o temi prigodne poruke uz obilježavanje Dana života 2024. te je dogovoreno što valja učiniti do iduće sjednice Vijeća.