Pripremni sadržaji za sinodalni hod na hrvatskom jeziku

Poveznica Sinoda 2021. – 2023. Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje otvorena je na internetskoj stranici Hrvatske biskupske konferencije na spomendan sv. Jeronima, 30. rujna 2021.

Na adresi sinoda.hbk.hr objavljuju se sadržaji na hrvatskom jeziku koji će poslužiti sinodalnom hodu Katoličke Crkve za XVI. redovito opće zasjedanje Biskupske sinode koja će se na temu „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“ održati u listopadu 2023. u Rimu.

Na poveznici se nalaze prijevodi dokumenata iz Tajništva Biskupske sinode: Pripremni dokument: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, Službeni priručnik (vademecum) za slušanje i razlučivanje u mjesnim Crkvama (2021. – 2022.), te prijedlozi za liturgijsko slavlje otvaranja Sinode u mjesnim Crkvama, 17. listopada 2021. Osim toga objavljeni su i neki praktični prijedlozi iz Tajništva Biskupske sinode za biskupijsku etapu sinodskog procesa.

Predviđeno je da sinodalni hod bude u tri etape: na biskupijskoj, kontinentalnoj i univerzalnoj ravni. Papa Franjo otvorit će sinodalni hod u bazilici svetoga Petra u Vatikanu, 9. i 10. listopada 2021. Sve biskupije diljem svijeta svoj sinodalni hod započet će u nedjelju 17. listopada 2021. Zaključci sinodalnog hoda u biskupijama bit će objedinjeni u sažetak koji će biskupske konferencije uputiti u Generalno tajništvo Sinode. Nakon toga slijedi rasprava i zajedničko promišljanje na kontinentalnoj ravni. Rezultati koji će biti poslani u Tajništvo sinode bit će korišteni prigodom izrade radnog dokumenta za zasjedanje Biskupske sinode u listopadu 2023. Podrobnije informacije mogu se pronaći na službenoj vatikanskoj stranici sinode: www.synod.va.

print

Povezane objave

Konferencija za medije na kraju 68. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

Tiskovni ured HBK

Osobe s invaliditetom – dar, blagoslov i obogaćenje za obitelj, Crkvu i društvo

Tiskovni ured HBK

Poruka Predsjedništva CCEE-a na 50. obljetnicu njegova osnutka

Tiskovni ured HBK