Prvi susret članova Stalnog vijeća HBK-a s biskupima u miru

Prvi susret članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) s biskupima u miru upriličen je u ponedjeljak, 29. travnja 2024., na blagdan svete Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice i zaštitnice Europe, u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Susret je predvodio predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša a bili su prisutni svi članovi Stalnog vijeća HBK-a đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan i krčki biskup mons. Ivica Petanjak te generalni tajnik HBK-a dr. Krunoslav Novak kao i devetorica od jedanaest umirovljenih biskupa: zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, vojni ordinarij u miru Juraj Jezerinac, porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan, varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, šibenski biskup u miru Ante Ivas te križevački vladika u miru Nikola Kekić.

Nakon zajedničke molitve, okupljene je pozdravio nadbiskup Kutleša najavivši program cjelodnevnog susreta koji je uključivao i odlazak umirovljenih biskupa na misu i hodočašće u Krašić. “Ponajprije bih spomenuo da je na 67. plenarnom zasjedanju u studenom prošle godine jedna od točaka koju je obradio mons. Želimir Puljić bila o biskupima u miru. Ovaj današnji susret je plod zaključka te točke, kada smo zaključili da će se jednom godišnje pozvati na susret umirovljene biskupe, te će se s njima susresti predsjednik HBK-a i po mogućnosti i drugi članovi Stalnoga vijeća”, kazao je nadbiskup Kutleša upoznajući biskupe u miru sa sadržajem nekoliko prethodnih zasjedanja.

“Na 68. Plenarnom zasjedanju u travnju ove godine usvojen je prijedlog za osnivanjem Odbora i Ureda za pastoral branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata kako bi se pospješila koordinacija pastoralne skrbi za braniteljsku populaciju i pokazalo im poštovanje i zahvalnost za njihovu žrtvu tijekom Domovinskog rata. Na istom zasjedanju počeli smo raspravljati i o pitanju pastorala stranaca, koji dolaze s različitih strana svijeta kao radnici u Hrvatsku, te ih prema nekim podatcima danas ima više od 170.000. Hrvatska udruga poslodavaca predviđa da bi već za pet godina u Hrvatskoj moglo biti više od pola milijuna stranih radnika. Drugim riječima, svaki četvrti radnik bi tada mogao biti stranac,” naglasio je predsjednik HBK-a Dražen Kutleša. Potom ih je upoznao sa sinodskim hodom Crkve kazavši kako je trenutačno u pripremi drugi sažetak Hrvatske biskupske konferencije koji će biti poslan u Generalno tajništvo Biskupske sinode u Vatikan uoči nastavka XVI. Plenarne skupštine Biskupske sinode „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ koja će se održavti u listopadu. Zaključno je nadbiskup Kutleša najavio obilježavanje dviju velikih obljetnica – Svete godine 2025. i 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava.

print

Povezane objave

Sastanak biskupa Šaška s novimenovanim hrvatskim članovima komisija COMECE-a

Tiskovni ured HBK

Isporučeni prvi Caritasovi stambeni moduli

Tiskovni ured HBK

Susret biskupa Škvorčevića sa zagrebačkim mitropolitom Porfirijem

Tiskovni ured HBK