Ravnatelj Hrvatskog Caritasa u obilasku potresom stradalog područja

Ravnatelj i djelatnik Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i Boris Peterlin u četvrtak 14. siječnja obišli su obitelji u potresom pogođenim mjestima Strašnik, Sibić i Graberje koje će dobiti stambene module Hrvatskog Caritasa, javila je Infromativna katolička agencija.

U razgovoru sa stanovnicima spomenutih sela upoznali su se s njihovim teškoćama, razgledali velike štete na kućama i utvrdili što je konkretno potrebno za smještaj stambenih modula kojima će Hrvatski Caritas zbrinuti stradale obitelji na potresom pogođenom području. Hrvatski Caritas je kupio 100 stambenih modula od tvrtke Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš prvi je dovršeni stambeni modul preuzeo 12. siječnja, a u međuvremenu ih je završeno još nekoliko.

S mons. Svalinom i Peterlinom bio je i kancelar Sisačke biskupije Janko Lulić, koji je opisao na koji način kreću u realizaciju pomoći potresom pogođenim mjestima s obzirom da su suočeni s velikim materijalnim štetama i teškim vremenskim uvjetima, odnosno jakom hladnoćom. Istaknuo je važnost strpljivosti i opreza, jer se ništa ne može „napraviti preko noći“, dodajući da su ljudi i dosad bili vrlo strpljivi da bi dobili svoje montažne kućice i napokon uvjete za život dostojan čovjeka. I u ovom su se obilasku uvjerili da su potrebe vrlo velike, istaknuo je kancelar Lulić i izrazio nadu da će se pomoć što skorije realizirati.

Mons. Svalina istaknuo je da će na temelju utvrđivanja trenutačnoga stanja donijeti odluku koje obitelji ostvaruju uvjete za stambeni modul. Izrazio je nadu da će prvi moduli dostaviti obiteljima već ove subote, 16. siječnja, nakon što se u koordinaciji s drugim čimbenicima pripremi i osigura neophodna infrastruktura za njihov smještaj i stavljanje u funkciju.

print

Povezane objave

Sjednica Vijeća Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole i ravnatelja katoličkih škola

Tiskovni ured HBK

Sastanak radne skupine za izradu tečajeva dodatnih kvalifikacija za djelatnike katoličkih škola

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj s nad/biskupijskim povjerenicima za obiteljski pastoral

Tiskovni ured HBK