Sastanak nacionalnih voditelja za obitelj i život europskih biskupskih konferencija

Online sastanak nacionalnih voditelja za obitelj i život europskih biskupskih konferencija održan je u srijedu 5. svibnja 2021. Bio je to prvi službeni sastanak takve vrste u organizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja. Sastanak je trebao biti održan u svibnju prošle godine u Vilniusu, glavnom gradu Litve, ali je zbog izbijanja pandemije COVID-19 otkazan i na kraju prebačen u online format. Odazvalo se 50 predstavnika iz 26 europskih biskupskih konferencije, među kojima i Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj.

Na početku susreta molitvu je predvodio i sudionike pozdravio mons. Arūnas Poniškaitis, pomoćni biskup Vilniusa i dopredsjednik Komisije za obitelj i život CCEE, izrazivši žaljenje što sudionicima ne može uživo izraziti dobrodošlicu. Potom se sudionicima prigodnim riječima obratio vlč. Martin Michalíček, generalni tajnik CCEE.

Radni dio sastojao se od dva izlaganja. Prvo o temi »Utjecaj pandemije na obitelj i razvoj osobe« održala je prof. Gabriella Gambino, podtajnica vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život. A mons. Philip Egan, biskup biskupije Portsmouth u Engleskoj, progovorio je o temi »Sekularizam: Što znači biti čovjek?«. Nakon svakog izlaganja sudionici su imali prigodu za postavljanje pitanja i upućivanje komentara u okviru rasprave koju je moderirao moderator sastanka vlč. Nick Welsh, tajnik Komisije za obitelj i život CCEE.

U svojstvu predsjednika spomenute komisije zaključne riječi uputio je mons. Leo Cushley, nadbiskup St. Andrewsa i Edinburgha u Škotskoj. Zahvalio je predavačima na sadržajnim i poticajnim predavanjima, a sudionicima na sudjelovanju te izrazio nadu da će idući sastanak biti moguće upriličiti uživo. Sastanak je zaključen zajedničkom molitvom Regina coeli.

print

Povezane objave

Ljubav i istina, riječi i djela idu zajedno u Stepinčevu liku

Tiskovni ured HBK

Don Petar Palić, novi hvarski biskup

Tiskovni ured HBK

Poruka predsjednika Hrvatskoga Caritasa za Tjedan solidarnosti

Tiskovni ured HBK