Sastanak Odbora za mlade HBK-a

Sastanak Odbora za mlade HBK-a održan je u ponedjeljak, 17. travnja 2023., pod predsjedanjem šibenskog biskupa Tomislava Rogića u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Na sastanku je sudjelovalo dvadesetak povjerenika za mlade pojedinih nadbiskupija i biskupija te redovničkih zajednica iz Hrvatske i BiH.

Nakon uvodne molitve i prihvaćanja zapisnika s prošle sjednice povjerenici su se osvrnuli na održani team building u Sarajevu te istaknuli važnost ovakvih i sličnih susreta za razvoj pastorala mladih. Potom su sudionici sastanka upoznati s programom Završnice katoličke malonogometne lige koja će se igrati od 20. do 22. svibnja 2023. u Sisačkoj biskupiji. Nastupit će 18 ekipa pobjednika biskupijskih liga iz Požeške, Varaždinske, Dubrovačke, Mostarsko-duvanjske i Sisačke biskupije te Zagrebačke, Splitsko-makarske, Đakovačko-osječke i Vrhbosanske nadbiskupije. Povjerenik domaćin Završnice, vlč. Marijan Štingl, i mons. Tomislav Rogić izvukli su skupine za grupnu fazu natjecanja.

Sljedeća točka dnevnog reda bio je Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospićko-senjskoj biskupiji 2024. godine. Zbog odsustva povjerenika za mlade Gospićko-senjske biskupije, vlč. Josipa Tomljanovića, o novostima o Susretu u Gospiću izvijestila je voditeljica Ureda za mlade, Iva Vrabac. Križ mladih simbolično je unesen na Cvjetnicu (i Svjetski dan mladih) u gospićku katedralu te će nastaviti kružiti po biskupiji do samog Susreta. Na razmatranju su prijedlozi za logo i pripremne kateheze, a uskoro će biti objavljena i molitva za Susret.

Sudionici sastanka upoznati su i s najnovijim informacijama vezanim za Svjetski dan mladih (SDM) koji će se održati od 1. do 6. kolovoza 2023. u Lisabonu, pod geslom „Tih dana usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39). Hrvatsku će u Lisabonu predstavljati 2500 mladih koji se u svojim (nad)biskupijama aktivno pripremaju za Susret s papom i mladima iz cijeloga svijeta. U dogovoru s povjerenicima, Ured za mlade će tijekom svibnja objaviti letak s informacijama o kampovima za mlade Crkve u Hrvata koji će se ovo ljeto održavati diljem Lijepe naše.

print

Povezane objave

Hrvatski Caritas pozvao na sudjelovanje u humanitarnoj akciji za Ukrajinu

Tiskovni ured HBK

Pandemija bolesti Covid-19: ispit solidarnosti i bratstva

Tiskovni ured HBK

Poruka pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole

Tiskovni ured HBK