Simpozij o enciklici pape Franje “Fratelli tutti”

Simpozij pod naslovom „Fratelli tutti. Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo“ u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije održan je u Zagrebu, 23. rujna 2021., u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu. Vodeći računa o različitim tumačenjima sadržaja i poruka te socijalne enciklike Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK-e okupio je relevantne predavače koji su svojim znanjem i iskustvom obradili sve važnije teme iz enciklike i dali svoj doprinos autentičnom tumačenju poruka pape Franje za vrijeme u kojem živimo.

Polazeći od dostojanstva svakog čovjeka papa Franjo poziva na susret, blizinu i otvorenost s drugima, na solidarnost i pravdu, na mir i dijalog, na opće dobro i cjeloviti ljudski razvoj. Papa poziva na raspravu o zatvorenom i otvorenom svijetu, ali i o aktualnoj problematici migracija. Na početku zasjedanja prisutne su pozdravili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH nadbsikup Giorgio Lingua i predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Uvodnu riječ uputio je pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK prof. dr. Stjepan Baloban.

U prijepodnevnom dijelu simpozija predavanja su održali: prof. dr. Željko Tanjić – »Fratelli tutti« u kontekstu učenja pape Franje,  Nediljko Ante Ančić – Svaki dan pruža novu priliku. Primjer dobrog Samarijanca,  prof. dr. Vladimir Dugalić – U čemu je današnji svijet zatvoreni svijet?,  prof. dr. Tonči Matulić – Je li moguć »otvoreni svijet« pape Franje? i  prof. dr. sc. Josip Grbac – Politika u službi općega dobra.

U poslijepodnevnom dijelu predavanj su održali:  dr. Tomislav Kovač – Kršćanska vizija sveopćeg bratstva, muftija Aziz Hasanović – Islamska vizija sveopćeg bratstva, prof. dr. Silvija Migles –  Oružjem« dijaloga do socijalnog prijateljstva, dr. Tadija Milikić – Migranti i migracije u svjetlu sveopćeg bratstva i mr. Igor Jakobfi – Mirovni proces zahtijeva trajnu predanost. Prema pomirenom hrvatskom društvu. Cijeli simpozij je uživo bio prenošen putem youtube kanala Hrvatske katoličke mreže. Prijepodnevni dio simpozija možete pogledati na poveznici, a poslijepodnevni dio na poveznici.

print

Povezane objave

Uveden u službu apostolski upravitelj Križevačke eparhije

Tiskovni ured HBK

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2023.

Tiskovni ured HBK

Izlet djelatnika HBK u Požegu

Tiskovni ured HBK