Sjednica crkvenog dijela Mješovite komisije za očuvanje kulturne i umjetničke baštine Katoličke Crkve

U sjedištu HBK u Zagrebu održana je 11. prosinca sjednica crkvenog dijela Mješovite komisije Republike Hrvatske i Katoličke Crkve za očuvanje kulturne i umjetničke baštine Katoličke Crkve.

Na poziv i pod predsjedanjem požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, zaduženog u Biskupskoj komisiji HBK za odnose s državom za pitanja kulture, na sjednici su sudjelovali svi članovi spomenutog crkvenoga dijela Mješovite komisije hvarski biskup Petar Palić, generalni tajnik HBK, supredsjedatelj Komisije Nedjeljko Pintarić, Ivica Žuljević, Mario Braun i Juraj Lokmer. Biskup je izvijestio da je ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek pismom od 15. siječnja 2018. predložio predmete za raspravu u Komisiji sa zamolbom da potakne članove vladinog dijela Mješovite komisije na čelu s Ivicom Poljičkom da se započne s radom, ali da još nije stigao nikakav odgovor.

Članovi Komisije utvrdili su kako do sada nije provedeno ono što je odredio Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Godine 2005. naime potpisan je Sporazum o povratu crkvenih Matičnih knjiga, knjiga Stanja duša, Ljetopisa i drugih knjiga koje su u doba komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj Crkvi, ali do danas nije proveden. Biskup Škvorčević izvijestio je o neuspješnom dopisivanju u tom predmetu s ministrom državne uprave Lovrom Kuščevićem. Postavljeno je stoga pitanje dobre volje Vlade Republike Hrvatske da provede ono na što se međunarodnim ugovorom obvezala, te smisla rada Komisije ukoliko ta volja ne postoji.

Zaključeno je da će se katolički dio Mješovite komisije za kulturna i umjetnička dobra zauzeti da se uskoro održi sjednica zajedno s vladinim dijelom iste Komisije te da se dogovori na koji način i kada će se započeti ostvarivati ono što određuje članak 13. točka 2. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture a to je: popis kulturne i umjetničke baštine Katoličke Crkve u Hrvatskoj, njezina zaštita i očuvanje, mogućnost njezina daljnjeg povećanja te njezina dostupnost građanima. Članovi Mješovite komisije izrazili su nadu da će se provedba navedenog članka pomaknuti s mrtve točke, a napose da će se povrat crkvenih matičnih i drugih knjiga konačno ostvariti te tako ispraviti nepravda koju je državna strana učinila kad je digitalizirane matične knjige dala na raspolaganje drugima, a uskratila ih vratiti vlasnicima.

print

Povezane objave

Crkva u Hrvata bogatija za 45 novih animatora-instruktora

Tiskovni ured HBK

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2021.

Tiskovni ured HBK

Crkva zauzela jasan stav nulte tolerancije

Tiskovni ured HBK