Utvrditi provedbu ugovornih obveza

Sjednica katoličkoga dijela Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Katoličke Crkve za rješavanje pitanja katoličkih predškolskih ustanova, katoličkih škola i visokih učilišta održana je 11. prosinca 2018. u sjedištu HBK u Zagrebu. Sjednicu je sazvao i vodio požeški biskup Antun Škvorčević, zadužen u Biskupskoj komisiji HBK za odnose s državom za pitanja katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova.

Na sjednici su sudjelovali svi članovi Mješovitog povjerenstva: hvarski biskup Petar Palić, generalni tajnik HBK, supredsjedatelj Ivica Žuljević, Ivana Mokri, Alejandro Castillo Jimenez i Tonči Matulić.

Biskup Škvorčević izvijestio je da je svojim dopisom od 15. studenoga 2017. ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak predložio predmete za raspravu Mješovitog povjerenstva i zatražio od nje pristanak da supredsjedatelji navedenog Povjerenstva Ivica Žuljević i Matko Glunčić započnu s radom. Na taj dopis nije stigao nikakav odgovor, a u međuvremenu je Matko Glunčić napustio Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je nedavno Vlada za novog supredsjedatelja imenovala Stipu Mamića.

Biskup Škvorčević spomenuo je kako crkvena strana treba preuzeti inicijativu i predložiti teme za razgovor s Vladinim članovima Povjerenstva. Zaključeno je da se analizom Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o katoličkim osnovnim i srednjim školama utvrdi što je provedeno od članka 8. i 9. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te da se u tom smislu otvore razgovori s vladinom stranom i predlože rješenja za određena pitanja. Članovi Mješovitog povjerenstva razmotrili su određene probleme koji postoje u funkcioniranju katoličkih škola za koja smatraju da nije potrebno predstavljati ih Komisiji, nego da ih Nacionalni ured za katoličke škole može izravno upućivati Ministarstvu znanosti i obrazovanja na rješavanje.

print

Povezane objave

Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

Tiskovni ured HBK

Mons. Dražen Kutleša imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom

Tiskovni ured HBK

Pismo predsjednika HBK i predsjednika Hrvatskog Caritasa Njemačkoj biskupskoj konferenciji i Njemačkom Caritasu

Tiskovni ured HBK