Sjednica Komisije HBK i BKBIH za hrvatski martirologij i nadbiskupijskih povjerenika za popis žrtava

Zajednička sjednica članova Komisije HBK i BKBIH za hrvatski martirologij i nad/biskupijskih povjerenika za popis žrtava održana je 27. siječnja 2022. pod predsjedanjem predsjednika Komisije mons. Jure Bogdana, vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj, u sjedištu HBK na Ksaveru u Zagrebu. Pozdravljajući nazočne nakon zajedničke molitve biskup Bogdan podsjetio je kako je rad Komisije započeo odlukom HBK 2010. s ciljem da se sustavno radi na prikupljanju dokumentacije i sastavljanju popisa svih stradalih katolika. Time su hrvatski biskupi odgovorili na poticaj i poziv pape sv. Ivana Pavla II. da mjesne Crkve „ne prepuste zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo“.

Poslije utemeljenja Komisije HBK je 2012. prihvatila prijedlog da se u svakoj (nad)biskupiji odredi povjerenik koji će u župama svoje mjesne Crkve inicirati i koordinirati rad na popisu žrtava. Ubrzo je definirana i metodologija rada nad/biskupijskih povjerenstava koja vrijedi i danas. Od 2012. HBK i BKBiH su odlučile da Komisija postane zajednička te preuzme brigu o popisima žrtava na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire. Biskup Bogdan je podsjetio i na činjenicu da se sjednica Komisije održava u vremenu pandemije te izrazio radost što se njezine aktivnosti nastavljaju unatoč svim izazovima. S poštovanjem se spomenuo preminulih članova Komisije njenog prvog predsjednika gospićko senjskog biskupa Mile Bogovića i iznimno aktivnog člana don Ante Bakovića.

Pozvao je potom nad/biskupijske povjerenike da podnesu svoja izvješća te predstave dosadašnje rezultate na planu prikupljanja podataka o žrtvama, njihovoj provjeri, pohranjivanju u zajednički program te obradi i publiciranju u vidu članaka, monografija, zbornika i sl. U svojim su izvješćima povjerenici istaknuli kako se u posljednje vrijeme događa povrat matičnih knjiga Crkvi koje su komunističke vlasti oduzele Crkvi poslije Drugog svjetskog rata što je od velike koristi za provjeru postojećih podataka. Na sjednici su dogovorene smjernice rada Komisije i nad/biskupijskih povjerenstava u idućem razdoblju.

Sudionici sjednice su posebnu pažnju posvetili komemoraciji žrtava na Bleiburgu i križnim putovima hrvatskoga naroda. U tome dijelu sjednice sudjelovao je i vlč. Tomislav Markić nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

print

Povezane objave

Održana prva sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Tiskovni ured HBK

Biskup Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije

Tiskovni ured HBK

Crkva u Hrvata bogatija za 45 novih animatora-instruktora

Tiskovni ured HBK