Sjednica Odbora HBK za pastoral Roma

Sjednica Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma održana je u utorak 28. siječnja u sjedištu HBK na zagrebačkom Ksaveru.

Na sjednici su nazočni bili novoimenovani predsjednik Odbora varaždinski biskup Bože Radoš, dosadašnji predsjednik Odbora umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, nacionalna ravnateljica i tajnica Odbora s. Karolina Miljak, te povjerenici nad/biskupija u kojima žive Romi.

Biskup Mrzljak u pozdravu je izvijestio članove Odbora da je na prošlom izvanrednom zasjedanju HBK biskup Radoš imenovan za novog predsjednika Odbora, a biskupu Radošu predstavio je dosadašnje djelovanje Odbora, izrazivši pritom svoju daljnju potporu radu s Romima u Varaždinskoj biskupiji kao i na području HBK.

Povjerenici su zatim mons. Radošu ukratko predstavili stanje pastorala Roma u svojim nad/biskupijama. Novi je predsjednik izrazio zadovoljstvo ostvarenim i radost zbog nove službe te iznio neka od svojih iskustva s Romima.

Sjednica je nastavljena osvrtom na Nacionalni susret pastoralnih djelatnika među Romima u pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu 26. listopada 2019., koji je iznio povjerenik Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. David Andreić. Svi su se složili da je susret bio kvalitetan i po organizaciji, sudjelovanju i u razlaganju problematike postavljene u temi „Obostrana evangelizacija – obostrani susreti u duhu evanđeoske istine”. Predloženo je da se na temelju zaključaka radova u grupama razrade i održe susreti o temama koje su istaknute na susretu. Dogovoreno je da se sljedeći Nacionalni susret održi 24. listopada 2020. u Gospićko-senjskoj biskupiji, u Ličkom Osiku, s temom: „Majka“ i podtemom „Majčinstvo među Romima“.

Bilo je zatim riječi o Međunarodnom susretu pastoralnih djelatnika među Romima o temi „Svetost s vrata do nas: dijalog kao kriterij“, koji će se održati od 17. do 20. travnja 2020. u talijanskoj Pescari, kada će se pastoralni djelatnici među Romima susresti i s papom Franjom, a na kojem će sudjelovati i hrvatski predstavnici.

U nastavku je bilo riječi o romskoj Odgojnoj zajednici koja pri Odboru djeluje već 26 godina. Ovogodišnji susret održat će se na Viru od 27. lipnja do 4. srpnja. Predviđeno je sudjelovanje oko četrdesetak djece, po desetak učitelja i animatora a priprave su u tijeku.

Dan Roma održat će se u Bjelovaru 24. travnja u povodu 10. obljetnice osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije. Organizacijski dogovori su u tijeku.

Osim organizacijskoga dijela na susretu se razgovaralo općenito o problematici pastorala među Romima kao i nekih drugih čimbenika koji utječu na takav pastoral, od inkulturacije Roma i ne-Roma, navještaja preko sakramentalizacije i ostalih realnosti prisutnih na polju takvoga rada.

print

Povezane objave

Izjava o Odluci Ustavnoga suda RH u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Tiskovni ured HBK

Zaštita ljudskih prava svoj smisao ima u promicanju prava i slobode svake osobe

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa 63. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK