Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom i sastanak s udrugama i zakladama

Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom koji djeluje pri Vijeću HBK za laike održana je u prijepodnevnim satima u četvrtak, 1. prosinca 2022., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru u Zagrebu. Sazvana je uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca s ciljem zajedničkog promišljanja o poticajima pape Franje i Dikasterija za laike, obitelj da se više pozornosti i brige usmjeri osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju kojih u Hrvatskoj ima preko 16%.

Uz dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, predsjednika Vijeća HBK za laike i riječkog nadbiskupa Matu Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, sjednici su nazočili članovi Pododbora i novoimenovani nad/biskupijski povjerenici za pastoral osoba s invaliditetom. Pridružili su im se i gosti – stručnjaci koji se bave osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju. Neki od njih progovorili su i iz osobnog iskustva jer su sami osobe s invaliditetom, članovi njihovih obitelji ili roditelji djece s teškoćama u razvoju.

Hrvatski su biskupi odlučili da se upravo osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima posveti Četvrti ciklus obiteljskog pastorala (2023. – 2025.) te da se provede kroz suradnju dvaju spomenutih vijeća. To je ujedno bila i središnja tema sjednice u sklopu koje su gospođa Željkica Šemper, predsjednica Pododbora i dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, nazočnima predstavili ključne informacije o ciklusu i ono što je do sada učinjeno u njegovoj pripremi. Također, iznijeli su planirane aktivnosti za to trogodišnje razdoblje, s posebnim naglaskom na pripremu i odvijanje Nacionalnih studijskih dana za djelatnike obiteljskog pastorala i pastorala osoba s invaliditetom koji će se održati u od 17. do 19. ožujka 2023. u Topuskom. Iz toga razloga sjednici je nazočio i vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije.

Sudionici sjednice su prokomentirali ono što je do sada učinjeno te su istaknuli važnost prepoznavanja primjera dobre prakse, angažiranja postojećih resursa te su raspravili dodatne prijedloge i ideje kako bi se što cjelovitije ostvarili postavljeni ciljevi ciklusa.

Gospođa Šemper iznijela je svoje iskustvo sudjelovanja u posebnom sinodalnom savjetovanju koje je Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice proveo s 30-ak izabranih osoba s invaliditetom iz cijeloga svijeta. Rezultat toga savjetovanja je dokument “Crkva je naš dom“ koji je krajem rujna predan Generalnom tajništvu Sinode i predstavljen papi Franji.

Nakon sjednice održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena prigodna čestitka i poruka upućenu osobama s invaliditetom i obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju u povodu njihovog dana, kao i spomenuti dokument Dikasterija koji je bio podloga za čestitku i poruku. Predstavljen je i trogodišnji ciklus „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ i njegovi ključni sadržaji. Najavljeno je da će prigodna poruka pape Franje biti objavljena u subotu, 3. prosinca., te da će se videozapisi, priređeni temeljem dokumenta „Crkva je naš dom“, objavljivati putem vatikanskih medija tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023.

U poslijepodnevnim satima biskup Glasnović susreo se s predstavnicima udruga i zaklada koje se bave osobama s invaliditetom i obiteljima djece s teškoćama u razvoju. Nakon što su predstavili svoje djelovanje i aktualne projekte, dobili su uvid u sadržaje spomenutog ciklusa te su razmotrene mogućnosti njihovog uključivanja. Nazočni predstavnici udruga i zaklada izrazili su svoje zadovoljstvo što se održao takav susret s nadom u bolju suradnju u budućnosti za dobrobit te ranjive populacije u našoj Crkvi i društvu.

print

Povezane objave

Održana sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom pri Vijeću HBK-a za laike

Tiskovni ured HBK

Sjednica Komisije HBK i BKBIH za hrvatski martirologij i nadbiskupijskih povjerenika za popis žrtava

Tiskovni ured HBK

Biskup Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije

Tiskovni ured HBK