Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom i sastanak s udrugama i zakladama

Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom koji djeluje pri Vijeću HBK za laike održana je u prijepodnevnim satima u četvrtak, 1. prosinca 2022., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru u Zagrebu. Sazvana je uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca s ciljem zajedničkog promišljanja o poticajima pape Franje i Dikasterija za laike, obitelj da se više pozornosti i brige usmjeri osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju kojih u Hrvatskoj ima preko 16%.

Uz dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, predsjednika Vijeća HBK za laike i riječkog nadbiskupa Matu Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, sjednici su nazočili članovi Pododbora i novoimenovani nad/biskupijski povjerenici za pastoral osoba s invaliditetom. Pridružili su im se i gosti – stručnjaci koji se bave osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju. Neki od njih progovorili su i iz osobnog iskustva jer su sami osobe s invaliditetom, članovi njihovih obitelji ili roditelji djece s teškoćama u razvoju.

Hrvatski su biskupi odlučili da se upravo osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima posveti Četvrti ciklus obiteljskog pastorala (2023. – 2025.) te da se provede kroz suradnju dvaju spomenutih vijeća. To je ujedno bila i središnja tema sjednice u sklopu koje su gospođa Željkica Šemper, predsjednica Pododbora i dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, nazočnima predstavili ključne informacije o ciklusu i ono što je do sada učinjeno u njegovoj pripremi. Također, iznijeli su planirane aktivnosti za to trogodišnje razdoblje, s posebnim naglaskom na pripremu i odvijanje Nacionalnih studijskih dana za djelatnike obiteljskog pastorala i pastorala osoba s invaliditetom koji će se održati u od 17. do 19. ožujka 2023. u Topuskom. Iz toga razloga sjednici je nazočio i vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije.

Sudionici sjednice su prokomentirali ono što je do sada učinjeno te su istaknuli važnost prepoznavanja primjera dobre prakse, angažiranja postojećih resursa te su raspravili dodatne prijedloge i ideje kako bi se što cjelovitije ostvarili postavljeni ciljevi ciklusa.

Gospođa Šemper iznijela je svoje iskustvo sudjelovanja u posebnom sinodalnom savjetovanju koje je Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice proveo s 30-ak izabranih osoba s invaliditetom iz cijeloga svijeta. Rezultat toga savjetovanja je dokument “Crkva je naš dom“ koji je krajem rujna predan Generalnom tajništvu Sinode i predstavljen papi Franji.

Nakon sjednice održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena prigodna čestitka i poruka upućenu osobama s invaliditetom i obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju u povodu njihovog dana, kao i spomenuti dokument Dikasterija koji je bio podloga za čestitku i poruku. Predstavljen je i trogodišnji ciklus „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ i njegovi ključni sadržaji. Najavljeno je da će prigodna poruka pape Franje biti objavljena u subotu, 3. prosinca., te da će se videozapisi, priređeni temeljem dokumenta „Crkva je naš dom“, objavljivati putem vatikanskih medija tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023.

U poslijepodnevnim satima biskup Glasnović susreo se s predstavnicima udruga i zaklada koje se bave osobama s invaliditetom i obiteljima djece s teškoćama u razvoju. Nakon što su predstavili svoje djelovanje i aktualne projekte, dobili su uvid u sadržaje spomenutog ciklusa te su razmotrene mogućnosti njihovog uključivanja. Nazočni predstavnici udruga i zaklada izrazili su svoje zadovoljstvo što se održao takav susret s nadom u bolju suradnju u budućnosti za dobrobit te ranjive populacije u našoj Crkvi i društvu.

print

Povezane objave

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan bolesnika

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić na beatifikaciji kardinala Wyszynskog

Tiskovni ured HBK

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića novoizabranom patrijarhu Porfiriju

Tiskovni ured HBK