Sjednica Upravnog vijeća Hrvatskoga Caritasa

Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskoga biskupa Josipa Mrzljaka u srijedu 13. ožujka u sjedištu HBK u Zagrebu održana je 53. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskoga Caritasa.

Nazočili su joj ravnatelji i ravnateljice caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Dubrovačke biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije, Križevačke eparhije, Krčke biskupije, Porečke i Pulske biskupije, Požeške biskupije, Riječke nadbiskupije, Sisačke biskupije, Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske biskupije, Varaždinske biskupije, Zadarske biskupije, Zagrebačke nadbiskupije i Vojnog ordinarijata. Sjednicu je moderirao mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Na sjednici su vijećnici upoznati s tijekom provedbe nacionalne akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, u sklopu koje su plakati i prigodne poslanice mons. Mrzljaka distribuirane u sve župe u Hrvatskoj, a započelo je i emitiranje promotivnoga radijskog spota, snimljenog u suradnji s HKR-om, kao i televizijskog spota.

Voditeljica Odjela za trajnu edukaciju i formaciju mr. Suzana Borko najavila je kako će središnje misno slavlje „Tjedna solidarnosti i Zajedništva“, u kojem se diljem Hrvatske prigodnim znakovima i gestama molitvenoga i duhovnog zajedništva i prikupljanjem novčanih darova za projekte i programe Caritasove mreže u Bosni i Hercegovini svjedoči bliskost i zajedništvo, biti održano 24. ožujka u Gromiljaku.

Na dnevnom redu sjednice bilo je i izvješće o stanju u provedbi uvođenja u rad sustava „E-Caritas“ u nad/biskupijske Caritase u Hrvatskoj. Voditelj Odjela socijalnih projekata Robert Futač izvijestio je o sadržaju Ugovora o održavanju aplikacije sustava „E-Caritas“ i prijedlogu teksta Ugovora između Hrvatskog Caritasa i nad/biskupijskih Caritasa o korištenju i održavanju aplikacije. Prezentirajući rad sustava uz pomoć Matije i Linde Tušek iz tvrtke Code Click, koja je sustav izradila, Futač je iznio i planirani raspored edukacija za korištenje sustavom po biskupijama. Uspostavljena je i radna grupa koja će tijekom godine surađivati u oblikovanju i pripremi Godišnjega izvještaja o siromaštvu i socijalnim uslugama u Hrvatskoj temeljem objedinjenih i harmoniziranih podataka koje će omogućiti primjena sustava „E-Caritas“.

O dosadašnjoj provedbi nacionalne akcije za pomoć siromašnim obiteljima „Za 1000 radosti“, koja se 2018/19. provodi pod nazivom „Pomažemo zajedno“, izvijestio je Boris Peterlin. Govorio je o poduzetim aktivnostima i rezultatima te suradnji sa školama i nad/biskupijskim Caritasima u uočavanju obitelji koje se suočavaju s dramatičnim situacijama i modalitetima pružanja pomoći. Mons. Svalina vijećnike je pak upoznao s prijedlogom distribucije dosad prikupljenih sredstava unutar Caritasove mreže. Dogovoreno je da će radna skupna razmotriti iskustva dosadašnjih 17 godina provedbe te akcije te predložiti promjene koje bi omogućile razvoj akcije i učinkovitiju i obuhvatniju pomoć siromašnim obiteljima u narednim godinama.

Na sjednici je također izviješteno o dosadašnjim iskustvima i novim mogućnostima suradnje s trgovačkim lancima Kaufland, SPAR i Lidl Hrvatska te o prijedlogu moguće organizacije studijskoga putovanja predstavnika nad/biskupijskih Caritasa u Sloveniju radi upoznavanja i razmjene iskustava s kolegama i kolegicama Caritasa u Sloveniji. Najavljeno je i održavanje edukacije za djelatnike Caritasa o temi odnosa i komunikacije s medijima, koje će se održati od 8. do 11. travnja u Splitu.

print

Povezane objave

Poruka pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole

Tiskovni ured HBK

Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom

Tiskovni ured HBK

O potrebi poštovanja međunarodnog prava u razgraničenju Republike Hrvatske i Republike Slovenije

Tiskovni ured HBK