Sjednica Upravnog vijeće Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK

Upravno vijeće Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije održalo je svoju 3. sjednicu u četvrtak, 30. siječnja 2020., pod predsjedanjem predsjednika Vijeća đakovačko – osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Pozdravljajući na početku nazočne nadbiskup Hranić je pohvalio sve ono što je učinjeno zahvaljujući Centru u proteklom razdoblju te je prenio zadovoljstvo mnogih što se nakon imenovanja novoga vodstva Centra tijekom protekle godine osjeća novi zamah na području promicanja socijalnog nauka Crkve.

Potom je pročelnik Centra prof. dr. sc. Stjepan Baloban prikazao što je sve učinjeno u realizaciji zacrtanog programa Centra. Između ostaloga istaknuo je realizaciju emisija Blago socijalnog nauka Crkve i Socijalni govor Crkve u programu Hrvatskoga katoličkog radija, a koje su dostupne i putem drugih platformi Hrvatske katoličke mreže. Prikazao je i trenutne aktivnosti oko izrade nove mrežne stranice Centra koja će uskoro postati dostupna javnosti kao i o nekim aktivnostima vezanim za funkcioniranje samoga Centra. U nastavku sjednice dr. Baloban je nazočne upoznao s pripremama za simpozij o socijalnoj enciklici pape Franje „Laudato si’“ koji će se 17. ožujka održati u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Simpozij će biti međunarodnog karaktera jer će o temama koje problematizira papina enciklika s konkretnim osvrtima na našu hrvatsku i širu globalnu situaciju govoriti relevantni predavači iz Hrvatske i inozemstva.

Na sjednici se raspravljalo i o poduzetim aktivnostima oko organizacije 6. Hrvatskog socijalnog tjedna na temu Demografija – iseljavanje – migracije koji će se, odlukom hrvatskih biskupa, a u organizaciji Centra, održati od 23. do 25. listopada ove godine u Zagrebu. O radu Programskog odbora tjedna izvještaj je podnio njegov predsjednik prof. dr. sc. Gordan Črpić koji je istaknuo da će se uskoro definirati sve teme za plenarna zasjedanja i panele kao i i njihovi izlagači o kojima se već raspravljalo u četiri tematska pododbora. Istaknuo je iznimnu važnost i aktualnost teme tjedna, napose dramatičnu situaciju oko poražavajućih demografskih pokazatelja, a o kojima umnogome ovisi opstanak i budućnost Hrvatske. Ponovno je istaknuta važnost prisutnost predstavnika svih hrvatskih (nad)biskupija u radu tjedna kako bi spoznaje i prijedlozi s toga skupa dospjeli u bazu i ondje urodili plodovima. Predsjednik Organizacijskog odbora tjedna mr. sc. Zvonimir Ancić predstavio je zadaće koje odbor treba ispuniti te su ujedno razmijenjena iskustva iz tog područja s prošlog Hrvatskog socijalnog tjedna koji je održan 2011.

Na kraju je bilo govora o nužnosti promocije tjedna kako bi imao što većeg odjeka i potaknuo daljnje rasprave na svim razinama hrvatskoga društva o tim presudnim pitanjima naše sadašnjosti i budućnosti.

print

Povezane objave

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan misija

Tiskovni ured HBK

Savjest u svjetlu zakona ljubavi

Tiskovni ured HBK

Caritas internationalis uputio žurni poziv za pomoć stradalima u potresu u Hrvatskoj

Tiskovni ured HBK