Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

Redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog pod predsjedanjem predsjednika toga Vijeća požeškog biskupa Antuna Škvorčevića održana je 25. studenoga 2019. u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Nakon molitve biskup Škvorčević izvijestio je članove Vijeća o brojnim ekumenski i međureligijski relevantnim susretima i zbivanjima u razdoblju nakon posljednje sjednice. Među njima se osobito ističu susret svih pet episkopa Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i petorice predstavnika Hrvatske biskupske konferencije održan u Požegi 17. siječnja 2019., na kojemu je usvojena i zajednička izjava, objavljena u medijima. Duhovna dimenzija ekumenizma i međureligijskog dijaloga došla je osobito do izražaja prigodom prve zajedničke molitve četvorice predstavnika vjerskih zajednica, koja je 2. svibnja 2019. organizirana u Jasenovcu u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa), na kojoj su sudjelovali glavni rabin Kotel Da-Don, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, te muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Biskup je nadalje izvijestio da je tijekom jesenskog zasjedanja HBK predstavio biskupima prvi radni nacrt dokumenta koji pripravlja HBK s obzirom na ekumenizam u Hrvatskoj. Radu na tom dokumentu bio je posvećen i znatan dio sjednice te je dogovoren način njegove dorade, koju su biskupi povjerili Vijeću. Pored toga raspravljalo se i o ekumenskim odnosima sa zajednicama reformacijske tradicije te o dijaloškim pitanjima s obzirom na druge religije. Vijećnici su posvetili pozornost Konferenciji međureligijskog i međukulturalnog dijaloga „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“ u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja će se održati 4. i 5. veljače 2020. u Zagrebu, na godišnjicu „Deklaracije bratstva“ a koju su na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisali papa Franjo i Ahmed al-Tayeb, veliki imam Sveučilišta Al-Azhar u Kairu.

print

Povezane objave

Priopćenje s 59. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Sastanak radne skupine za izradu tečajeva dodatnih kvalifikacija za djelatnike katoličkih škola

Tiskovni ured HBK

Pozdravni govor predsjednika HBK nadbiskupa Puljića

Tiskovni ured HBK