Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

Redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog pod predsjedanjem predsjednika toga Vijeća požeškog biskupa Antuna Škvorčevića održana je 25. studenoga 2019. u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Nakon molitve biskup Škvorčević izvijestio je članove Vijeća o brojnim ekumenski i međureligijski relevantnim susretima i zbivanjima u razdoblju nakon posljednje sjednice. Među njima se osobito ističu susret svih pet episkopa Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i petorice predstavnika Hrvatske biskupske konferencije održan u Požegi 17. siječnja 2019., na kojemu je usvojena i zajednička izjava, objavljena u medijima. Duhovna dimenzija ekumenizma i međureligijskog dijaloga došla je osobito do izražaja prigodom prve zajedničke molitve četvorice predstavnika vjerskih zajednica, koja je 2. svibnja 2019. organizirana u Jasenovcu u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa), na kojoj su sudjelovali glavni rabin Kotel Da-Don, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, te muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Biskup je nadalje izvijestio da je tijekom jesenskog zasjedanja HBK predstavio biskupima prvi radni nacrt dokumenta koji pripravlja HBK s obzirom na ekumenizam u Hrvatskoj. Radu na tom dokumentu bio je posvećen i znatan dio sjednice te je dogovoren način njegove dorade, koju su biskupi povjerili Vijeću. Pored toga raspravljalo se i o ekumenskim odnosima sa zajednicama reformacijske tradicije te o dijaloškim pitanjima s obzirom na druge religije. Vijećnici su posvetili pozornost Konferenciji međureligijskog i međukulturalnog dijaloga „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“ u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja će se održati 4. i 5. veljače 2020. u Zagrebu, na godišnjicu „Deklaracije bratstva“ a koju su na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisali papa Franjo i Ahmed al-Tayeb, veliki imam Sveučilišta Al-Azhar u Kairu.

print

Povezane objave

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Tiskovni ured HBK

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2023.

Tiskovni ured HBK

Deklaracija sa Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Tiskovni ured HBK