Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

Redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog održana je 30. studenoga pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.
Nakon molitve biskup Škvorčević podsjetio je vijećnike na značajnije ekumenske događaje koji su se zbili od posljednje sjednice Vijeća. Među ostalim je ukratko izvijestio o svojem susretu s metropolitom SPC Porfirijem u Zagrebu i s episkopom slavonskim Jovanom u Požegi i Pakracu, o susretu predstavnika Crkava, crkvenih zajednica i religija s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama Peterom Ghalagerom, prigodom njegova nedavnog posjeta Hrvatskoj u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu.
Biskup je izvijestio vijećnike da su hrvatski biskupi minulih dana uputili Pismo srpskom patrijarhu Irineju u vezi određenih poteškoća u odnosima između dviju Crkava. Upoznao je vijećnike s pohodom hrvatskih biskupa Papinskom vijeću za jedinstvo kršćana i Papinskom vijeću za međureligjski dijalog prigodom njihova posjeta „ad limina apostolorum“ u Rimu.
Tajnik Vijeća Jure Zečević pročitao je zapisnik posljednje sjednice koji je usvojen bez primjedbi. Središnja točka zasjedanja bila je rasprava o dokumentu koji pripravlja HBK s obzirom na ekumenizam u Hrvatskoj. Naime, nakon „Pastirskog poziva na oživljavanje ekumenskog duha i nastojanja“ koji su biskupi Jugoslavije uputili vjernicima 1974. godine, hrvatski biskupi u novim okolnostima nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata žele vjernicima progovoriti o tom važnom pitanju. Profesor Ivan Macut s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu prikazao je nacrt dokumenta koji će biti dorađen u skladu s primjedbama svih članova Vijeća.
Pored toga vijećnici su razmatrali zbivanja u određenim kršćanskim zajednicama u Hrvatskoj koja imaju značenje za ekumenske odnose, a osvrnuli su se i na nastalo stanje unutar pravoslavlja, povezano s namjerom ekumenskog patrijarha Bartolomeja da proglasi samostalnost ujedinjene Ukrajinske pravoslavne Crkve.
Članovi Vijeća istaknuli su važnost da se u hrvatskim demokratskim okolnostima na temelju dostupnih dokumenata znanstveno prouče događaji iz II. svjetskog rata i nakon njega, o kojima se nije smjelo govoriti ni pisati u vrijeme komunističke vladavine te da se na istini grade međusobni odnosi. Smatraju da tome ne pridonose etiketiranja navedenih nastojanja kao proustaška ili revizionistička.
Tajnik Vijeća Zečević predstavio je temu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u siječnju 2019. „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16, 11-20), te prijevod knjižice pod tim naslovom, koju je pripravilo Papinsko vijeće za jedinstvo kršćana i Svjetsko vijeće Crkava a bit će tiskana na hrvatskom jeziku u izdanju Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu. Razgovaralo se o održavanju Molitvene osmine kod nas, te je među ostalim istaknuta potreba ponovnog organiziranja nacionalne molitvene postaje na kojoj bi sudjelovali voditelji kršćanskih zajednica.

print

Povezane objave

Predstavljena poruka u povodu Dana posvećenog života

Tiskovni ured HBK

Održan sastanak Odbora za mlade HBK-a

Tiskovni ured HBK

Odgođen Susret hrvatske katoličke mladeži

Tiskovni ured HBK