Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Redovita sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere pod predsjedanjem sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića održana je u četvrtak, 11. ožujka 2021., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sjednici su, uz predsjednika Vijeća biskupa Košića, uživo nazočili prof. dr. Tonči Matulić, izv. prof. s. Valerija Kovač, doc. dr. Richard Pavlić, a putem mrežnog povezivanja prof. dr. Ante Mateljan, prof. dr. Mijo Nikić i prof. dr. Mladen Parlov.

Uz redoviti osvrt na aktualne teme u Crkvi i društvu te utvrđivanje daljnjeg plana rada, velik dio sjednice bio je posvećen proučavanju i doradi dokumenta-pobudnice „Pandemija i potres – poziv na obraćenje“ kojega Vijeće planira uskoro objaviti. Time Vijeće želi iz duhovno-teološke perspektive dati svoj doprinos pitanju kako se kao vjernik odnositi prema situaciji pandemije i potresa, koji su duboko potresli dosadašnje životne sigurnosti i prouzročili dalekosežne posljedice kako za pojedinoga čovjeka i njegovu obitelj tako za Crkvu i društvo. U dokumentu-pobudnici Vijeće se najprije osvrće na krive slike Boga kojima se tumači sadašnje stanje nevolje te obrazlaže koju važnost ima sam čovjek i njegovo djelovanje za prisutnost nevolja i patnje u svijetu. Vijeće želi poslati poruku nade da Bog ne napušta čovjeka u njegovim patnjama nego mu u nedokučivoj tajni svoje ljubavi trajno nudi svoju zaštitu i spasenje. Konačno, Vijeće u svome dokumentu potiče da prevladamo strahove i jačamo se u vjeri, predlaže na koji način možemo izgraditi svoj duhovni identitet, te poziva da vrijeme krize preokrenemo u priliku za obraćenje Bogu i promjenu vlastita života.

U drugom dijelu sjednice članovi Vijeća vodili su raspravu o jednom drugom dokumentu koji je u pripremi, a tiče se sakramentalnosti ženidbe krštenih vjernika.

print

Povezane objave

Godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu

Tiskovni ured HBK

Papa izrazio blizinu stradalima u potresu

Tiskovni ured HBK

P. Mihály Szentmártoni završava duhovničku službu u Zavodu sv. Jeronima

Tiskovni ured HBK