Sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

Sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, održana je u utorak 25. siječnja 2022. u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Uz nadbiskupa Barišića i tajnicu Vijeća s. Danijelu Anić, ASC, sjednici su nazočili rektori nadbiskupskih i biskupijskih sjemeništa, povjerenici za pastoral zvanja i ministranata, te povjerenici Povjerenstva za pastoral zvanja pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji.

Nakon molitve nadbiskup Barišić podsjetio je kako se Vijeće održava u ozračju posebnih događanja u Crkvi. Među njima je i Sinodalni hod koji je vrlo važan i za Crkvu u Hrvata, koja je u tom smjeru započela konkretne korake. Također, Teološko pastoralni tjedan sa svojom tematikom “Preobrazba svećeništva u promjeni epohe”. Sve to zahvaća naše živote u bogoslovijama, sjemeništima, novicijatima i kućama formacije. Istinsko pitanje zajedništva – relacija, odnosa prema Bogu i prema bližnjemu. Nadbiskup Barišić zahvalio je svim članovima Vijeća na nesebičnom darivanju u povjerenoj službi te pozdravio nove članove.

Razgovaralo se o susretu animatora za pastoral zvanja koji se zbog pandemije nije održavao već dvije godine. Želja članova Vijeća je da se nastavi s formacijskim susretima animatora za zvanja uzimajući u obzir situaciju i okolnosti u kojima se nalazi cijeli svijet. Stoga je predloženo da sljedeći susret bude 20. do 22. rujna u Splitu.

Na sjednici se razgovaralo i o nadolazećim susretima sjemeništaraca, bogoslova i odgojitelja. Predstavljeno je pismo i poziv vlč. Josipa Ivešića, tajnika Odbora za ministrante pri Vijeću, o Međunarodnom hodočašću ministranata od 25. do 28. kolovoza u Fatimu.

Nedjelja Dobrog Pastira bila je također tema sjednice. Prigodni materijali bit će pripremljeni i na vrijeme poslani u nad/biskupije, redovničke zajednice i župe uz časopis „Susret“.

Sjednica je zaključena molitvom s nadom u dane zajedništva i susrete koji će tome pridonijeti.

print

Povezane objave

Predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Radoš posjetio potresom stradalo područje

Tiskovni ured HBK

Crkva zauzela jasan stav nulte tolerancije

Tiskovni ured HBK

Krist se poistovjećuje s onima koji nemaju

Tiskovni ured HBK