Sjednica Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života održalo je svoju redovnu sjednicu pod predsjedanjem predsjednika Vijeća gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića u ponedjeljak, 13. ožujka 2023., u sjedištu HBK u Zagrebu. Na sjednici su uz predsjednika Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavka Sliškovića i potpredsjednicu Konferencije s. Gordanu Igrec bili nazočni članovi Vijeća don Mladen Delić, fra Tomislav Glavnik, p. Blaženko Nikolić i fra Zvonimir Brusač.

Sudionici su se najprije osvrnuli na obilježavanje ovogodišnjega Dana posvećenog života na nacionalnoj i dijecezanskoj razini, posebno na Tiskovnu konferenciju koja je prigodom tog Dana održana u sjedištu HBK. Važno je da obilježavanje Dana, uz liturgijsko slavlje, bude prigoda za trajnu formaciju i za susret posvećenih osoba s područja (nad)biskupije. Treba, naglašeno je, da same posvećene osobe smatraju važnim obilježavanje tog Dana i da se s dostojnom pozornošću na nj pripremaju. Predloženo je da se razmisli i o obilježavanju Dana posvećenog života na razini župe i na razini dekanata, radi povezivanja posvećenih osoba na mjesnoj razini i radi približavanja posvećenog života vjernicima. Čini se da će se posvećene osobe ubuduće, u novim okolnostima njihove realnosti, morati još više povezivati kako bi njihova prisutnost u Crkvi bila vidljiva i postojana.

U nastavku sjednice izneseni su prijedlozi za teme na ovogodišnjem i sljedećim susretima članova HBK s višim redovničkim poglavarima i poglavaricama. Ti će se susreti ove godine održati 2. lipnja.

Za uvodno izlaganje na jesenskom susretu Vijeća s povjerenicima za posvećeni život u nad/biskupijama koji će se održati 6. studenog 2023. izabrana je tema „Pozitivna iskustva u radu nad/biskupijskih povjerenika za posvećeni život“. Predloženo je da se razmisli o uvođenju mjesečnih susreta redovnika, redovnica i drugih posvećenih osoba u nad/biskupijama; takvi bi susreti mogli pridonijeti njihovoj trajnoj formaciji i boljem međusobnom poznavanju, ali i snažnijem usmjeravanju pozornosti na njihov život i djelovanje u mjesnoj Crkvi.

print

Povezane objave

Treći nacionalni studijski dani za djelatnike pastorala braka i obitelji

Tiskovni ured HBK

Informacije i upute Hrvatskog Caritasa u vezi potresa u Glini, Sisku i Petrinji

Tiskovni ured HBK

Mons. Ranko Vidović zaređen za hvarskog biskupa

Tiskovni ured HBK