Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u ponedjeljak 30. rujna 2019., pod predsjedanjem dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, održana je sjednica Vijeća HBK za život i obitelj s nad/biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji. Biskup Uzinić započeo je sjednicu prigodnom Molitvom za djedove i bake pape Benedikta XVI. te pozdravom okupljenima, a osobito novim članovima zbora povjerenika iz Križevačke eparhije i Vojnog ordinarijata. Nazočni su prvo izviješteni o izvršenju zaključaka prethodne sjednice, o aktualnostima kao i o važnim događajima u idućem razdoblju.

U središnjem dijelu sjednice prof. dr. sc. Josip Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao dugogodišnji voditelj međunarodnog projekta Europsko istraživanje vrednota: Hrvatska u Europi, iznio je rezultate najnovijeg vala istraživanja (EVS-2017) relevantne za razvoj pastorala braka i obitelji. U svom izlaganju izdvojio je ključne rezultate glede kretanja crkvenosti, važnosti braka i obitelji kao i određenih bioetičkih pitanja poput korupcije, pobačaja, eutanazije, kohabitacije i smrtne kazne. Ukazao je na rezultate koji daju nadu, ali i one koje rađaju zabrinutost poput pada povjerenja u Crkvu. Istaknuo je kako nam znanost omogućuje prikupiti i analizirati podatke, ali da ih je potom potrebno pravilno interpretirati kako bi mogli korigirati osobne spoznaje i kako bismo mogli dobiti uvid u pravo stanje stvari. Nakon žive rasprave zaključeno je kako bi se rezultati Europskog istraživanja vrednota, vjerojatno najvrjednijeg takvog istraživanja u nas, svakako trebali ozbiljno uzeti u obzir u svakom budućem pastoralnom planiranju i djelovanju, pa tako i onom u pastoralu braka i obitelji.

U nastavku sjednice vezano uz Treći ciklus obiteljskog pastorala (2019. – 2021.) posvećen starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka utvrđeno je ono što je do sada učinjeno, ono što je u postupku kao i ono što još preostaje učiniti. Usuglašeno je kako je potrebno na različite načine i opetovanim aktivnostima buditi svijest o dostojanstvu starijih osoba i stvarajući preduvjete za konkretnu pomoć u njihovom problemima i teškoćama. Na tome tragu je i prigodna čestitka za Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada. Povjerenici su potaknuti da tijekom 2020. godine, u dogovoru sa svojim ordinarijima, organiziraju nad/biskupijske susrete obitelji na kojima će se produbiti tema ciklusa. Ostali prijedlozi bit će predstavljeni na jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije.

Završni dio sjednice bio je posvećen planiranju obilježavanja Dana života 2020. godine, a bilo je riječi i o procesu izrade Smjernica o pripravi za kršćanski brak i praćenje obitelji.

print

Povezane objave

Nadbiskup Križić preuzeo službu splitsko-makarskog nadbiskupa

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za ustanove posvećenog i družbe apostolskog života

Tiskovni ured HBK

Nužnost povratka oduzetih matičnih knjiga Crkvi

Tiskovni ured HBK