Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere pod predsjedanjem sisačkog biskupa dr. Vlade Košića održana je u srijedu 7. prosinca 2022. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sjednici su, uz predsjednika mons. Košića, nazočili: prof. dr. Tonči Matulić, prof. dr. sc. Željko Tanjić, prof. dr. sc. Mijo Nikić, izv. prof. dr. s. Valerija Kovač i izv. prof. dr. Richard Pavlić.

Predsjednik Vijeća mons. Košić je izvijestio da mu je na jesenskom plenarnom zasjedanju HBK produljen mandat predsjednika Vijeća na sljedećih pet godina. Zatim se osvrnuo na rad Vijeća u prethodnom petogodišnjem mandatu. Posebno je istaknuo četiri dokumenta koja je Vijeće objavilo o nekim aktualnim temama: „Čovjek stvoren na sliku Božju – njegova veličina i poziv“ o kršćanskoj antropologiji, „Karizmatski pokreti i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi“, „Pandemija Covid-19 i potres kao poziv na obraćenje“, te „Kršćanska ženidba – Sakramentalnost ženidbe krštenih vjernika“, a mogu se pročitati na mrežnoj stranici HBK.

Nakon razmatranja trenutnih izazova u Crkvi i društvu te iznesenih prijedloga, odlučeno je da će se Vijeće u naredno vrijeme baviti dvjema novim temama: pravo ljudskoga bića na život i očuvanje stvorenoga kao teološko mjesto. Odlučeno je također da će se Vijeće angažirati oko prijevoda dokumenata Kongregacije za nauk vjere i Međunarodne teološke komisije koji do sada nisu objavljeni na hrvatskome jeziku. Vijeće je još jednom posvijestilo svoj cilj da širi vjersko i teološko znanje među vjernicima te da daje usmjerenja za one izazove u Crkvi i društvu koji se nalaze unutar njegove kompetencije. (VK)

print

Povezane objave

Nova pošiljka Hrvatskog Caritasa za Ukrajinu

Tiskovni ured HBK

Preč. Milan Zgrablić imenovan zadarskim nadbiskupom koadjutorom

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK primio tajnika islamske lige

Tiskovni ured HBK