Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere pod predsjedanjem sisačkog biskupa dr. Vlade Košića održana je u srijedu 7. prosinca 2022. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sjednici su, uz predsjednika mons. Košića, nazočili: prof. dr. Tonči Matulić, prof. dr. sc. Željko Tanjić, prof. dr. sc. Mijo Nikić, izv. prof. dr. s. Valerija Kovač i izv. prof. dr. Richard Pavlić.

Predsjednik Vijeća mons. Košić je izvijestio da mu je na jesenskom plenarnom zasjedanju HBK produljen mandat predsjednika Vijeća na sljedećih pet godina. Zatim se osvrnuo na rad Vijeća u prethodnom petogodišnjem mandatu. Posebno je istaknuo četiri dokumenta koja je Vijeće objavilo o nekim aktualnim temama: „Čovjek stvoren na sliku Božju – njegova veličina i poziv“ o kršćanskoj antropologiji, „Karizmatski pokreti i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi“, „Pandemija Covid-19 i potres kao poziv na obraćenje“, te „Kršćanska ženidba – Sakramentalnost ženidbe krštenih vjernika“, a mogu se pročitati na mrežnoj stranici HBK.

Nakon razmatranja trenutnih izazova u Crkvi i društvu te iznesenih prijedloga, odlučeno je da će se Vijeće u naredno vrijeme baviti dvjema novim temama: pravo ljudskoga bića na život i očuvanje stvorenoga kao teološko mjesto. Odlučeno je također da će se Vijeće angažirati oko prijevoda dokumenata Kongregacije za nauk vjere i Međunarodne teološke komisije koji do sada nisu objavljeni na hrvatskome jeziku. Vijeće je još jednom posvijestilo svoj cilj da širi vjersko i teološko znanje među vjernicima te da daje usmjerenja za one izazove u Crkvi i društvu koji se nalaze unutar njegove kompetencije. (VK)

print

Povezane objave

Vijeće HBK za nauk vjere o vremenu pandemije COVID-19

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK čestitao Uskrs pravoslavnima

Tiskovni ured HBK

Odgođen Susret hrvatske katoličke mladeži

Tiskovni ured HBK