Sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

Sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja pod predsjedanjem predsjednika Vijeća splitsko makarskog nadbiskupa Marina Barišića, održana je u utorak, 28. siječnja 2020. u prostorijama HBK-a na zagrebačkom Ksaveru.

Na sjednici su uz predsjednika Vijeća sudjelovali članovi don Alehandro Castillo, vlč. Matija Pavlaković, don Mario Gerić, vlč. Krešimir Čutura, don Jure Bjeliš, don Edvard Punda, o. Antonio-Mario Čirko, fra Mate Bašić, fra Ivan Režić, vlč. Željko Šimić, vlč. Siniša Dudašek, vlč. Josip Ivešić, o. Robert Rapljenović, s. Ana Begić, a pridružio se i don Ante Omazić,

Nakon molitve i pozdrava predsjednika Vijeća uslijedilo je predstavljanje novih članova, a potom se osvrnulo na susret animatora za pastoral zvanja koji se održao u Đakovu u rujnu prošle godine. Također, na sjednici je bilo govora i o novom susretu koji bi se trebao održati u mjesecu rujnu ove godine te je predloženo da domaćin bude grad Split ili Samobor.

Slijedeća točka bila je osmišljavanje Nedjelje Dobroga Pastira koja će ove godine biti proslavljena 3. svibnja. Predloženi su motivi za plakat te prigodna knjižica s materijalima za euharistijsko klanjanje i nedjeljno misno slavlje.

Uslijedili su izvještaji rektora sjemeništa i bogoslovija o trenutnom stanju u tim važnim ustanovama u kojima se odgajaju i obrazuju budući kandidati za svete redove.

Rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu vlč. Matija Pavlaković izvijestio je o nadolazećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu na kojem će sudjelovati i sudionici Susreta sjemeništaraca iz RH i BiH.

Nakon rektora zagrebačkog ‘malog’ sjemeništa riječ je uzeo don Jure Bjeliš, rektor bogoslovije u Splitu, koji je nazočne upoznao s ovogodišnjim Kongresom bogoslova koji će se održati u Sarajevu od 24. do 26. travnja. Govora je bilo i o izradi nacrta dokumenta ‘Ratio Nationalis’ za naša sjemeništa i bogoslovije.

U nastavku je aktualizirana i tema pastorala ministranata po nad/biskupijama sa izvještajima nad/biskupijskih povjerenika za taj važan segment pastoralnog djelovanja, o čemu je izvijestio vlč. Josip Ivešić koji je ujedno predstavio rad i planove Međunarodnog saveza ministranata kojim predsjeda luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Cloud Hollerich.

print

Povezane objave

Čestitka nadbiskupa Uzinića starijim osobama

Tiskovni ured HBK

Sjednica Odbora za pastoral turista

Tiskovni ured HBK

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića na misi biskupskog ređenja mons. Vidovića

Tiskovni ured HBK