Sjednica Vijeća Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole i ravnatelja katoličkih škola

Na poziv predstojnika Nacionalnog ureda za katoličke škole, Ivice Žuljevića u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, 29. siječnja 2020. održana je sjednica Vijeća Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole i ravnatelja katoličkih škola. Na sjednici je sudjelovao i požeški biskup dr. Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje.

Nakon molitve predstojnik Žuljević predstavio je dnevni red sjednice, zahvalio nazočnima za dolazak i zaželio plodonosan rad. Potom je biskup Škvorčević zahvalio predstojnicima biskupijskih ureda za katoličke škole i ravnateljima za njihovo djelovanje te naglasio kako je zajedničkim nastojanjem potrebno izgrađivati jedinstveni sustav katoličkih škola u Republici Hrvatskoj, čemu pridonose i susreti poput današnjeg na kojima se raspravlja o pitanjima koja traže usklađivanje sa zakonskim propisima i ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Pozvao je prisutne da na temelju iskustava dostave Nacionalnom uredu prijedloge koji pridonose navedenom cilju.

Uslijedilo je izlaganje dr. Vladimira Dugalića, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu o štrajku i pitanju osnivanju sindikata u katoličkim školama. Istaknuo je kako Crkva s polazišta svoga socijalnog nauka daje pravo radnicima na borbu za pravednu plaću te poznaje štrajk kao krajnje sredstvo u borbi za radnička prava nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti dogovora s poslodavcima, uz određene etičke uvjete koji trebaju biti ispunjeni. Kada je u pitanju štrajk uvijek treba gledati koliko on donosi koristi, a koliko štete, rekao je prof. Dugalić te dodao kako katoličke škole zbog svoje specifičnosti i poslanja, te ugovora između države Hrvatske i Svete Stolice imaju poseban status koji ima značenje i za pitanje štrajka.

U sljedećim točkama dnevnog reda predstojnik Žuljević na temelju dokumenta Odredbe Hrvatske biskupske konferencije o katoličkim osnovnim i srednjim školama prikazao je zadaću Nacionalnog ureda za katoličke škole, predstavio godišnji plan rada Ureda te ulogu predstojnika nad/biskupijskih ureda za katoličke škole. Među ostalim prisutni su upoznati s pojedinostima organiziranja godišnjeg susreta trajne formacije svih djelatnika katoličkih škola u Šibeniku idućega 24. i 25. travnja 2020. gdje će domaćin biti Šibenska biskupija.

Potom je dr. Jasminka Buljan Culej, koordinatorica Povjerenstva za izradu nastavnog plana i programa katoličkih škola predstavila što je sve do sada učinjeno u izradi dokumenata Odgojno-obrazovne vrijednosti kao čimbenici identiteta katoličkih škola u Republici Hrvatskoj i Priručnika za probnu provedbu dopuna odgojno-obrazovnih vrijednosti za nastavne predmete u katoličkim osnovnim školama i gimnazijama koji prate nacionalni kurikul. Ravnatelji su se složili kako se probna provedba kurikula u njihovim školama provodi po zacrtanom planu te da nema nekih većih poteškoća. Spomenuti dokument Odgojno-obrazovne vrijednosti koji su razmatrali hrvatski biskupi na svom prošlogodišnjem jesenskom plenarnom zasjedanju upućen je stručnjacima s pojedinih naših teoloških učilišta na recenziju te će u sljedećoj nastavnoj godini biti u redovitoj upotrebi.

Na kraju sjednice tajnik Ureda Danijel Holeš u kratkim crtama predstavio je nacrt zajedničkog Statuta katoličkih škola te iznio mogućnost organiziranja sportskih natjecanja katoličkih škola. Sjednica je završila molitvom.

print

Povezane objave

Predsjednik HBK čestitao Božić državnome vodstvu

Tiskovni ured HBK

Vijeće HBK za nauk vjere objavilo dokument o karizmatskom pokretu u Crkvi

Tiskovni ured HBK

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin na poziv HBK dolazi u Hrvatsku

Tiskovni ured HBK