Stručni skup o dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi

Povodom Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta održan je 25. listopada 2021. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu stručni skup za nad/biskupijske povjerenike za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod naslovom: „Dobrobit maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi – trenutno stanje i perspektive“. Odluku o organiziranju ovog stručnog skupa donijelo je Povjerenstvo HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba na svojoj drugoj sjednici, 1. lipnja ove godine, s ciljem utvrđivanja potreba i planiranja potrebnih aktivnosti kako bi što bolje ispunilo svoju zadaću zaštite maloljetnika i ranjivih osoba.

Skup je organiziran u listopadu jer se u Hrvatskoj tradicionalno prvi tjedan u mjesecu listopadu obilježava kao Dječji tjedan, a prvi dan u tome tjednu kao Međunarodni dan djeteta. Svrha toga obilježavanja je usmjeriti pozornost društvene zajednice na potrebe djece i  podsjetiti sve one koji odgajaju i donose odluke da nam svima na prvome mjestu mora biti dobrobit djece, ali i odraslih ranjivih osoba.

Jedna od najvažnijih zadaća Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba jest predlaganje preventivnih mjera, koje prije svega uključuju edukaciju, kako bi se pomoglo roditeljima i skrbnicima maloljetnika i ranjivih osoba, pastoralnim djelatnicima, klericima i laicima, prepoznavati znakove zlostavljanja i primjene odgovarajućih mjera zaštite. Glavna nakana je umanjiti broj žrtava kao i brza i učinkovita pomoć eventualnim žrtvama.

U uvodnoj riječi predsjednik Povjerenstva riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić istaknuo je kako nam je potrebno obraćenje i obnova, jer se još uvijek nismo dovoljno suočili s ovom pojavom te iznio primjere nekih osobnih susreta sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja. O samom susretu je rekao da je priliku za zajedničko traženje puteva pastoralnog djelovanja s posebnom brigom prema onima koji su već ranjeni, zlostavljani, ali i s pogledom prema naprijed kako bi gradili sigurna okruženja u našim nad/biskupijama i zajednicama.

Uslijedila su predavanja koja su održana online uz danu mogućnost sudionicima da se aktivno uključe svojim pitanjima i komentarima.

Prvo izlaganje imala je gđa Dagmar Hörmandinger-Chusin voditeljica Ureda za prevenciju u biskupiji Linz u Austriji. Ona je prikazala na koji način je njihov ured organiziran, koje su njegove aktivnosti, što je do sada učinjeno kao i poteškoće i izazove s kojima se suočavaju. Poručila je kako je važno prekinuti svaki oblik nasilja, preuzeti odgovornost i senzibilizirati ljude za kulturu svjesnosti – vidjeti umjesto skrenuti pogled. Kako bi se to ostvarilo potrebna je edukacija, suradnja, financijski uvjeti i osobe koji su stručnjaci – profesionalci na području zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, zaključila je gđa Hörmandinger-Chusin.

Drugo izlaganje održao je vlč. Gottfried Ugolini, psiholog, izvanredni predavač na Filozofsko-teološkom fakultetu u Brixenu, u Italiji, psihološki i duhovni savjetnik sjemeništaraca, svećenika, redovnika, pastoralnih djelatnika, voditelj biskupijske službe u Bolzanu-Bresaoneu za zaštitu maloljetnika i ugroženih osoba te član odbora za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije. Zaštita maloljetnika je poslanje Crkve, rekao je vlč. Ugolini naglasivši kako je došlo do promjene od reagiranja na pojedinačne slučajeve do proaktivnog djelovanja na području zaštite. Istaknuo je kako je stav biskupije Bolzano Bressanone da je zaštita maloljetnika prioritet i obveza te da iz tog stava proizlazi i kampanja informiranja i podizanja svijesti o važnosti dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba. Vlč. Ugolini predstavio je i rad službe za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba biskupije Bolzano-Bresanone, njezinu strukturu, aktivnosti i planove.

Sudionici skupa su dobili poziv da riješe upitnik kako bi se utvrdilo što se do sada poduzelo na području zaštite maloljetnika i ranjivih osoba te koje su poteškoće i potrebe kako bi Povjerenstvo moglo planirati aktivnosti. Tajnica Povjerenstva, mr. sc. Marina Šijaković imala je izlaganje pod naslovom „Metropolijski uredi za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i biskupijski povjerenici: otvorena pitanja i perspektive – analiza upitnika“. Sudionici su predložili teme edukacija, ali iznijeli i poteškoće s kojima se susreću. Veliki broj sudionika je istaknuo važnost preventivnog rada.

Nazočnima je potom predstavljen Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji nudi edukacije iz područja zaštite maloljetnika i ranjivih osoba.

Skup je organizirala radna skupina Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba HBK čiji su članovi Josip Bošnjaković i Tomislav Vurušić (oni su i prevodili spomenuta inozemna predavanja) te Monika Ećimović i Marina Šijaković. Iduća sjednica Povjerenstva najavljena je za 10. siječanj 2022.

print

Povezane objave

Sastanak Odbora za mlade HBK-a

Tiskovni ured HBK

Ususret nacionalnom i svjetskom susretu obitelji

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK čestitao Božić pravoslavnim kršćanima

Tiskovni ured HBK