Susret članova COMECE-a s predsjednikom Europske komisije Junckerom

U sklopu redovitog proljetnog zasjedanja Komisije biskupskih konferencija zemalja članica Europske Unije (COMECE) koja se od 13. do 15. ožujka održava u Bruxellesu, a na kojem u sudjeluje i izaslanik HBK bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, članovi Komisije susreli su se danas, 14. ožujka, s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Zajedno su pozvali sve građane da se uključe u europsku političku raspravu, odgovorno glasaju te štite i promiču opće dobro.

Razgovor s predsjednikom Europske komisije bio je prilika da se biskupi upoznaju s glavnim postignućima i preostalim prioritetima njegova predsjedništva. U svojem izlaganju Juncker je istaknuo: “Ja sam gorljivi zagovornik društvenog nauka Crkve. To je jedno od najplemenitijih učenja naše Crkve. Sve je to dio doktrine koja se u Europi ne primjenjuje dovoljno često. Želio bih da ponovno otkrijemo vrijednosti i vodeće principe društvenog nauka Crkve.“

Europski biskupi potvrdili su predanost Crkve rješavanju izazova s kojima se suočava naš kontinent i naši ljudi: digitalizacija i tehnološki razvoj, demografija, globalno zagrijavanje i migracije. Istaknuli su potrebu zajedničkog djelovanja svih ljudi dobre volje u boljem služenju općem dobru, stavljajući ljudsku osobu u središte javnih politika EU.

Nekoliko dana prije mogućeg Brexita i dva mjeseca prije izbora za Europski parlament, biskupi su podsjetili na odgovornost građana EU-a da iskoriste svoje pravo i ispune svoju dužnost glasovanja, dajući novi poticaj izgradnji Europe. Izborni rezultati uvjetovat će političke odluke koje utječu na naš svakodnevni život tijekom sljedećih 5 godina.

Biskupi su izrazili potrebu promicanja dijaloga unutar europskog konteksta kako bi se otkrile mogućnosti koje stoje iza izazova, predlažući učinkovita rješenja za dobrobit svih onih koji žive u Europskoj Uniji. Susret biskupa EU i predsjednika Junckera konkretan je izraz otvorenog, transparentnog i redovitog dijaloga između institucija EU-a i crkava u skladu s člankom 17. Ugovora o funkcioniranju EU, poznatijeg pod nazivom Lisabonski ugovor.

print

Povezane objave

mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa

Tiskovni ured HBK

Hrvatski Caritas obilježio 25. obljetnicu postojanja

Tiskovni ured HBK

Kardinal Bozanić predmolio Očenaš u programu HKR-a

Tiskovni ured HBK