Susret članova COMECE-a s predsjednikom Europske komisije Junckerom

U sklopu redovitog proljetnog zasjedanja Komisije biskupskih konferencija zemalja članica Europske Unije (COMECE) koja se od 13. do 15. ožujka održava u Bruxellesu, a na kojem u sudjeluje i izaslanik HBK bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, članovi Komisije susreli su se danas, 14. ožujka, s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Zajedno su pozvali sve građane da se uključe u europsku političku raspravu, odgovorno glasaju te štite i promiču opće dobro.

Razgovor s predsjednikom Europske komisije bio je prilika da se biskupi upoznaju s glavnim postignućima i preostalim prioritetima njegova predsjedništva. U svojem izlaganju Juncker je istaknuo: “Ja sam gorljivi zagovornik društvenog nauka Crkve. To je jedno od najplemenitijih učenja naše Crkve. Sve je to dio doktrine koja se u Europi ne primjenjuje dovoljno često. Želio bih da ponovno otkrijemo vrijednosti i vodeće principe društvenog nauka Crkve.“

Europski biskupi potvrdili su predanost Crkve rješavanju izazova s kojima se suočava naš kontinent i naši ljudi: digitalizacija i tehnološki razvoj, demografija, globalno zagrijavanje i migracije. Istaknuli su potrebu zajedničkog djelovanja svih ljudi dobre volje u boljem služenju općem dobru, stavljajući ljudsku osobu u središte javnih politika EU.

Nekoliko dana prije mogućeg Brexita i dva mjeseca prije izbora za Europski parlament, biskupi su podsjetili na odgovornost građana EU-a da iskoriste svoje pravo i ispune svoju dužnost glasovanja, dajući novi poticaj izgradnji Europe. Izborni rezultati uvjetovat će političke odluke koje utječu na naš svakodnevni život tijekom sljedećih 5 godina.

Biskupi su izrazili potrebu promicanja dijaloga unutar europskog konteksta kako bi se otkrile mogućnosti koje stoje iza izazova, predlažući učinkovita rješenja za dobrobit svih onih koji žive u Europskoj Uniji. Susret biskupa EU i predsjednika Junckera konkretan je izraz otvorenog, transparentnog i redovitog dijaloga između institucija EU-a i crkava u skladu s člankom 17. Ugovora o funkcioniranju EU, poznatijeg pod nazivom Lisabonski ugovor.

print

Povezane objave

Jubilarna 40. obljetnica Uskrs festa

Tiskovni ured HBK

Papa Franjo imenovao mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Biskupske komisije HBK-a za ekumenizam

Tiskovni ured HBK