Susret nadbiskupa Barišića s poglavarima bogoslovnih sjemeništa

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se u četvrtak, 24. veljače 2022., u sjedištu HBK u Zagrebu, s rektorima, poglavarima i duhovnicima u bogoslovnim sjemeništima. Susret je održan nastavno na sjednicu Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja koja je održana u siječnju.

Na susretu se razgovaralo o tri teme. Prva je usklađivanje ratio nationalis –  nacionalnih smjernica o bogoslovnim sjemeništima s ratio fundamentalis – smjernicama sveopće Crkve. Kako je rekao nadbiskup Barišić, svaka partikularna Crkva ima svoje posebnosti te ih je potrebno uskladiti s općim smjernicama koje vrijede za cijelu Crkvu. Druga tema bilo je uvođenje pripravne propedeutske godine namijenjene onima koji žele poći u bogoslovna sjemeništa kao svećenički kandidati. Nadbiskup Barišić istaknuo je da bi pripremna godina, prema preporukama iz Vatikana, trebala postati obvezna od akademske godine 2022./2023. za sve kandidate, bilo da su prošli razdoblje malog sjemeništa, bilo da su završili srednjoškolsko ili fakultetsko obrazovanje. Namjera je da se takva godine ne organizira pojedinačno. Stoga je predloženo da središte za pripravnu godinu bude u Rijeci. Treća točka o kojoj se razgovaralo je razmjena studenata Katoličkih bogoslovnih fakulteta u Hrvatskoj. Da bi se studentima koji žele tijekom godine-dvije steći iskustvo studiranja u drugom gradu to omogućilo, potrebno je prilagoditi i uskladiti studijske programe.

Uz nadbiskupa Barišića na susretu su sudjelovali: vlč. Stjepan Radić, vlč. Krešimir Čutura i mons. Karlo Višaticki iz Đakova; don Alejandro Castillo iz Pule; vlč. Mario Gerić i don Luka Klarica iz Rijeke, don Đuliano Trdić i don Jure Bjeliš iz Splita; vlč. Željko Faltak, vlč. Anto Pavlović, vlč. Ivan Grbešić, vlč. Josip Đurin i vlč. Mario Dukić iz Zagreba, don Michele Capasso i don Zdenko Spajić iz Sarajeva te generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak.

Prije pandemije koronavirusne bolesti susreti poglavara i odgojitelja u bogoslovnim sjemeništima održavali su se svake druge godine. Naizmjence u istom ritmu održavali su se i susreti studenata teologije. Tako se susret održao nakon stanke zbog pandemije, a nadbiskup Barišić je najavio da će također ove godine, u Sarajevu biti održan susret studenata teologije.

print

Povezane objave

Stručni skup ravnatelja katoličkih škola održan u Zadru

Tiskovni ured HBK

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije

Tiskovni ured HBK

Priopće s izvanrednog zasjedanja HBK-a

Tiskovni ured HBK