Susret ravnatelja škola čiji su osnivači vjerske zajednice

Na poziv biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje i ujedno predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, 27. studenoga, održan je susret ravnatelja škola čiji su osnivači vjerske zajednice. Na susretu su sudjelovali o. Slobodan Lalić, ravnatelj Srpske pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu kojoj je osnivač Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, zatim Melvudi ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu kojoj je osnivač Mešihat islamske zajednice u RH, Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole u Čakovcu, kojoj su osnivači Savez baptističkih Crkva u RH i Baptistička Crkva s pastoralnim centrom u Čakovcu te Đurđica Gavranović-Porobija, ravnateljica Srednje škole u Maruševcu, kojoj je osnivač Kršćanska adventistička Crkva u RH. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole te Danijel Holeš, tajnik Ureda.

Biskup Škvorčević je u pozdravnoj riječi istaknuo kako je odgojno-obrazovno djelovanje u navedenim školama utemeljeno u zajedničkoj biblijsko-kuranskoj baštini koja čovjekovu neponovljivu osobnu jedinstvenost promatra u njegovoj povezanosti s Bogom Stvoriteljem te učenicima pomaže da se uključe u vrijednosni sustav koji proizlazi iz te činjenice. Istaknuo je kako ovaj susret nema velikih pretenzija, nego omogućiti upoznavanje i potaknuti suradnju. Nakon što su se svi nazočni predstavili, biskup im je prikazao katolički odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj: 52 katolička vrtića u kojima ima oko 3000 djece, 12 osnovnih škola te 12 srednjih škola s 3910 učenika i 737 djelatnika, 7 visokih teoloških učilišta te Hrvatsko katoličko sveučilište sa svojih šest odjela. Predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Žuljević upoznao je ravnatelje s osnovnim i srednjim katoličkim školama.

Svaki je ravnatelj zatim predstavio svoju školu, među kojima Srednja škola u Čakovcu s većinski katoličkim učenicima ima nekoliko smjerova i učenički dom, a jednako tako i Srednja škola u Maruševcu te s obzirom na vjeronauk surađuju s Varaždinskom biskupijom. Utvrđeno je da Ministarstvo obrazovanja u svim školama financira njihove djelatnike a materijalne troškove pokrivaju osnivači, u čemu ih pokatkad pomaže lokalna zajednica. Istaknuti su i problemi sa školskim djelatnicima, koje Ministarstvo nerijetko ne odobrava, pozivajući se na odluku o zabrani otvaranja novih radnih mjesta. U raspravi su istaknuta pojedina pitanja koja zavrjeđuju zajedničku pozornost, među ostalim plan i program pojedinih škola, postavljanje ravnatelja škola, izbor djelatnika škola. Razgovaralo se o mogućoj suradnji među školama na temelju dosadašnjih iskustava Katoličke gimnazije u Požegi i Srpsko-pravoslavne gimnazije u Zagrebu i Islamske gimnazije u Zagrebu, te Islamske gimnazije s Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom u Zagrebu i Gimnazijom sestara milosrdnica u Zagrebu. Ugodno druženje završilo je zaključkom da se u dogledno vrijeme održi sličan susret na proširenoj razini.

print

Povezane objave

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića novoimenovanom varaždinskom biskupu mons. Radošu

Tiskovni ured HBK

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije

Tiskovni ured HBK

Propovijed kardinala Puljića na 75. obljetnicu stradanja na Bleiburškom polju

Tiskovni ured HBK