Sveti Nikola odraz Božje dobrote, ljubavi za čovjeka i uzor za nasljedovanje

Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj!

Dragi pomorci i ribari!

Blagdan svetog Nikole potiče u nama molitve Bogu u svim potrebama i poziva nas da se nadahnjujemo na primjeru svečeva života koji je evanđelje ostvario i slavu Neba dostigao. O njegovu blagdanu posebno se sjećamo ljudi od mora, pomoraca i ribara. Njihov život opisuje narodna izreka da je to „kruh sa sedam kora“. Ovu godinu u uvjetima pandemije koronavirusa kao da je tim „korama“ pridodana i osma kora –  epidemija jer je život pomoraca dodatno otežan zarazom, bolestima, spriječenim plovidbama, dugotrajnim izolacijama zbog nemogućnosti pristajanja u luke i čekanjem kada će se moći iskrcati i doći svojim obiteljima.

U tim novim neprilikama zazivamo pomoć s Neba, od svemogućeg Boga po zagovoru svetog Nikole kome se pomorci i ribari stoljećima utječu. Tradicija prenosi tolika uslišanja u raznim neverama i pogiblima. U sjećanja naviru toliki zavjeti pomoraca svetom Nikoli: ako se spasi posada i brodako živi izađemo iz nevoljeako ponovno vidim svoju obiteljako sretno uplovimo u luku… Tolike su svijeće zapaljene i zavjetni darovi ostavljeni pred slikom svetog Nikole u mnogim crkvama i kapelicama, tolike kapelice podignute po grebenima i u lukama.

Sveti Nikola svojim životom bio je odraz Božje dobrote i ljubavi za čovjeka. Darovano izbavljenje u nevolji toliko se puta ostvarilo djelovanjem svetog Nikole za njegova života, a poslije njegovim zagovorom kod Oca nebeskog. Uvijek željan pomoći, ostvariti Isusovu poruku ljubavi. U evanđelju jednom pitaju Isusa: “Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?” A on mu reče: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim.  To je najveća i prva zapovijed.  Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.  O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.”  (Mt 22, 36-40).

To je živio sveti Nikola i zato mu se i danas za pomoć utječemo i od njega se toj evanđeoskoj Božjoj dobroti želimo učiti da i mi budemo živo evanđelje po tim dvjema najvećim Isusovim zapovijedima u kojima je sažeto sve što Bog traži od čovjeka.

Na drugom mjestu Isus će reći: “U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.” (Iv 14, 20-21).

Ovo je sveti Nikola spoznao umom, prihvatio srcem i živio,u djelo sprovodio. To nastavlja činiti svojim zagovorom s Neba. Zato ga častimo, zato mu se molimo i zavjetujemo. Da nam bude zagovornik i učitelj kršćanskog života u svim prilikama i neprilikama, izazovima i nevoljama.

Sveti Nikola čuvaj naše pomorce i ribare. Neka na njihovim usnama i u srcu budu iskrene molitve Bogu po tvojem zagovoru. Izbavi ih iz nevera na morima i svim drugim neverama života. Svojim zagovorom kod Boga svemogućeg isprosi milost da se skrate dani ovih iskušenja, ove epidemije, „kako bi se život mogao nastaviti normalnim tokom i u miru, da se vrate obzori nade“ kako u molitvi Gospi od brze pomoći, moli papa Franjo. Kušnje kroz koje prolazimo neka nam učvrste vjeru i pouzdanje u Božju dobrotu, svijest da je sve u ruci Božjoj i da nas Providnost vodi čudesnim Božjim putovima spasenja.

Neka iščezne ovo nova „kora“ na kruhu naših pomoraca i ribar, a oni tvojim zagovorom, sveti Nikola, neka postanu i sami odraz Božje dobrote i ljubavi.

Čestitam svim ljudima od mora dan svetoga Nikole i želim vam blagoslovljenu plovidbu. Neka vas i sve vaše najmilije na životnom putovanju prati nebeska zaštita Svemogućeg Boga po moćnom zagovoru svetog Nikole.

U Šibeniku, 23. studenoga 2020.

+ Tomislav Rogić, šibenski biskup
Predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca

print

Povezane objave

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Židovima Pesah

Tiskovni ured HBK

Svjedoci svjetla

Tiskovni ured HBK

Velika molitvena devetnica »Hrvatska moli za život«

Tiskovni ured HBK