Team building članova Odbora HBK-a za mlade

Godišnji „team building“ za članove Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije održan je od 5. do 7. veljače 2024. u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu.

Susret je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu kojim je predsjedao varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvo sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, predsjednikom Odbora te povjerenicima za pastoral mladih i studentskim kapelanima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U večernjem dijelu programa, vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, održao je izlaganje u kojem je predstavio Varaždinsku biskupiju te aktivnosti koje organizira Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Uslijedila je rasprava i razmjena iskustava.

Drugog dana susreta, u prijepodnevnim satima, održana je sjednica Odbora HBK-a za mlade. Središnja tema sjednice bio je predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 4. svibnja 2024. u Gospiću. Članovi Organizacijskog odbora SHKM-a vlč. Josip Tomljanović, povjerenik za mlade Gospićko-senjske biskupije i đakon Karlo Špoljarić izvijestili su povjerenike o tijeku prijava i planiranom programu na dan susreta. Jedna od tema susreta bila je i nacionalna završnica Katoličke malonogometne lige čiji će domaćin ove godine biti Zagrebačka nadbiskupija, a raspravljalo se i o drugim aktivnostima pastorala mladih u Hrvatskoj i BiH, s naglaskom na ljetni program i kampove.

U poslijepodnevnim satima sudionici su pohodili Lepoglavu. Domaći župnik Nenad Piskač proveo je povjerenike kroz lepoglavski samostan i crkvu, upoznao ih s bogatom kulturnom, povijesnom, znanstvenom i duhovnom baštinom i životom pavlina u tome kraju. Posebno je progovorio o zatočeništvu blaženoga Alojzija Stepinca u lepoglavskoj kaznionici. Nakon pohoda samostanu i crkvi, povjerenici su zajedno s mons. Rogićem posjetili lepoglavsku kaznionicu, odnosno kaznioničku kapelu blaženog Alojzija Stepinca i njegovu spomen-ćeliju gdje je boravio od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. Tamo su uputili molitvu po zagovoru blaženog Alojzija za sve zatvorenike i djelatnike Kaznionice.

Biskup Rogić je u večernjim je satima, u zajedištvu s povjerenicima, predslavio svetu misu u župnoj crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu. Nakon mise domaći župnik Ivica Cujzek izrazio je dobrodošlicu gostima te im progovorio o župnoj crkvi Dobrog Pastira i povijesti Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Program drugog dana povjerenici su zaključili večernjom šetnjom središtem grada Varaždina.

Treći dan susreta započeo je slavljem svete mise nakon koje je uslijedila evaluacija susreta te donošenje zaključaka i prijedloga za daljnji rad Odbora. Susret je završio zajedničkim objedom u Pastoralnom centru u Ludbregu.

print

Povezane objave

Kardinal Bozanić izrazio solidarnost sa stradalima u potresu

Tiskovni ured HBK

Sjednica Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

Tiskovni ured HBK

Nuncij Lingua predao vjerodajnice Predsjednici

Tiskovni ured HBK