Potpisan Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković potpisali su Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj u petak,18. ožujka 2022., u Banskim dvorima u Zagrebu .

Potpisivanju su nazočili i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš, ravnatelj Hrvatskog Caritasa srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uoči svečanosti potpisivanja predsjednik Vlade se sastao s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog Caritasa.

Predsjednik Vlade RH istaknuo je da se radi o važnom ugovoru koji predstavlja značajan korak naprijed u reguliranju odnosa između države i Caritasa Katoličke Crkve. “Poznato je da država, bilo koja, pa onda i hrvatska država, vodi računa o temeljnom kršćanskome načelu solidarnosti. Ono je prožeto gotovo kroz sve politike kojima se bavimo. A osobito je važno da redistribucijska snaga proračuna to načelo provede u različitim aspektima naših djelatnosti”, poručio je. Izrazio je zadovoljstvo uime Vlade što se ovim ugovorom, upravo vodeći računa o socijalnoj politici, ali i temeljnom društvenom načelu solidarnosti, dodatno unaprjeđuju odnosi s Caritasom i Hrvatskom biskupskom konferencijom i potvrđuje i jača međusobna suradnja. 
“Jer je doprinos Caritasa u humanitarnim, karitativnim, zdravstvenim, ljekarničkim, edukativnim i drugim socijalnim djelatnostima na području naših različitih nadbiskupija, biskupija i ordinarijata od iznimne važnosti”, dodao je.

Hrvatska će, izvijestio je, temeljem ovoga Ugovora godišnje sudjelovati s 15 milijuna kuna financijskog doprinosa te na taj način pomoći redovite aktivnosti Caritasa. “To je posebno važno u ovo vrijeme agresije na Ukrajinu, jedne teške, velike, ogromne humanitarne krize, najjače izbjegličke krize u Europi, sada ih je već izvan Ukrajine više od tri milijuna, a puno ih je prognanih i unutar zemlje i taj broj će, vjerojatno, prema svemu ovome što vidimo iz dana u dan rasti”, kazao je premijer Plenković. Zato je važno, dodao je, da sve sastavnice države i jedinica lokalne i područne samouprave daju svoj doprinos, jer će poseban doprinos sigurno dati Caritas, kao i svi dobri ljudi koji žele pomoći onima koji u strahu za svoj život napuštaju svoje domove i traže sigurnost u drugim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.  
 
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić dodao je da je ovaj ugovor dio osnovnog ugovora koji je sklopljen prije 26 godina. “Ti ugovori reguliraju ono što je najvažnije – slobodno djelovanje Crkve u slobodnoj državi”, istaknuo je. Odmah po završetku Domovinskog rata, podsjetio je nadalje nadbiskup Puljić, Hrvatska je, kao i mnoge druge države, tim ugovorima regulirala svoje pravne odnose sa Svetom Stolicom. Oni su dopunjeni, dodao je, sa četiri ugovora koji su već potpisani i ratificirani, a prvi ugovor među njima, o pravima i položaju vjerskih zajednica, govori o Caritasu i karitativnom djelovanju.
 
“Ovim ugovorom ne počinje djelovanje Caritasa, ali u društvu se prepoznaje ono bitno karitativno djelovanje koje Crkva stoljećima i tisućljećima provodi jer Caritas je zapravo bitni dio njezina poslanja”, poručio je predsjednik HBK.

Odluka o sklapanju Ugovora prihvaćena je na zasjedanju Vlade u srijedu 9. ožujka. Ugovorom se, kako je tada rekao ministar Aladrović, uređuje pitanje međusobne suradnje između Vlade RH i HBK na području ustanova za karitativno djelovanje i društvenu skrb. Stoga se, osiguravaju određene trajne garancije djelovanja vezane uz uključenost Hrvatskog Caritasa radi obavljanja humanitarne, karitativne, zdravstvene, ljekarničke, edukativne i drugih socijalnih djelatnosti na području nadbiskupija, biskupija ili ordinarijata.

Ministar je pojasnio da će se navedena djelatnost provoditi u skladu s pozitivnim propisima RH. Prema Članku 29 Ugovora osigurana je i kontinuirana godišnja isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 15 milijuna kuna u svrhu obavljanja karitativne i socijalne djelatnosti čiji su korisnici posebno ranjive i ugrožene skupine osoba. Pomoć će se isplaćivati iz državnoga proračuna s pozicije Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Mons. Svalina je uoči potpisivanja Ugovora istaknuo da se radi o povijesnoj prekretnici jer društvo u Hrvatskoj prepoznaje da Caritas postoji od samih početaka Crkve, iako je kroz povijest imao svoje različite oblike djelovanja i prisutnosti, a sad djeluje na suvremen način.

Podsjetio je da je Caritas u Hrvatskoj zaživio posebice tijekom Domovinskog rata u kojem je imao važnu ulogu. Posljednjih nekoliko godina trajale su pripreme za potvrđivanje Ugovora tj.  reguliranja pravne forme Caritasa Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj i rješavanja drugih važnih pitanja.

„Imali ste sad situaciju da su mnoge naše ustanove dobile znatno veće račune za grijanje, radi skupljeg plina i poskupljenja energenata. Dosadašnjim rješenjima su takvi subjekti izjednačavani s privrednim subjektima što oni nisu. Jedna Caritasova Pučka kuhinja nije isto što i neko poduzeće, obrt ili neka druga ustanova. Ovim Ugovorom će ta pitanja na neki način biti riješena i pomoći će se takvim ustanovama da budu prepoznate u društvu da one nisu nešto poput nekih drugih subjekata koje privređuju i donose neki benefit. Naš je benefit služenje potrebitom čovjeku i hvala Bogu da je to prepoznala hrvatska država i dala svoj doprinos da se to pitanje nakon desetljeća riješi“, istaknuo je ravnatelj Svalina.

print

Povezane objave

Konferencija za medije na kraju 68. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

Tiskovni ured HBK

Ljubav i istina, riječi i djela idu zajedno u Stepinčevu liku

Tiskovni ured HBK

Hrvatski Caritas pomaže stradalima u Albaniji

Tiskovni ured HBK