Uveden u službu apostolski upravitelj Križevačke eparhije

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, u subotu 13. travnja 2019.,  u službu je uveden imenovani apostolski upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić. Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima i svećenicima, predslužio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić.

„Zahvalan sam Bogu za dane koje mi je još namijenio ovdje na zemlji, spreman sam koliko mi moje umne i fizičke snage to budu omogućivale da radim za svoju ljubljenu Grkokatoličku Crkvu”, kazao je vladika Kekić te apostolskom upravitelju poručio: „A ti, sine Milane, apostolski upravitelju Križevačke eparhije, poslužit ću se riječima sv. Pavla Timoteju, u svojoj odgovornoj službi budi besprijekoran, trijezan, razuman, sređen, gostoljubiv, sposoban poučavati, ne vinu sklon, ne nasilan nego popustljiv, ne ratoboran, ne srebroljubac, svojom Eparhijom dobro upravljaj, sinove duhovne drži u pokornosti sa svom ozbiljnošću…One koji griješe, pred svima ukori.. Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću…S vjernicima se zlopati kao dobar vojnik Krista Isusa… (usp. 1 Tim, 3, 2-4, ; 5, 20; 6, 11; 2 Tim, 2, 3). “Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve, zaklinjem te pojavkom njegovim i kraljevstvim njegovim: propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovjedaj sa svom strpljivošću i poukom. Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka, nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati. Ti, naprotiv, budi trijezan u svemu, zlopati se, djelo izvrši blagovjesničko, služenje svoje posve ispuni” (2 Tim 4, 1 – 5).“ Vladika Kekić svoju je propovijed zaključio riječima: „Budeš li se svim silama, uz Božju pomoć, trudio da sve ove savjete svetoga Pavla ispuniš, neće proći puno vremena da se opet, još u većem broju nađemo ovdje u ovoj našoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima i s tobom podijelimo radost posvete za križevačkog biskupa. To ti ja od srca želim.“

Mons. Milan Stipić u svom je obraćanju kazao kako je ljubav prema braći svećenicima i svakom vjerniku kao i prema svakom čovjeku, motiv kojim se u ovoj službi želi voditi. „Pozivam svećenike da u zajedničkoj bratskoj ljubavi, poštujući načela sinodalnosti i supsidijarnosti uvijek zajednički i skladno rješavamo važna pitanja naše mjesne Crkve.

„Potrebno je otvoriti vrata naših hramova, ali i vrata naših srdaca da svaki čovjek koji traži Boga i njegovu istinu u ovome svijetu preko nas može do Njega i doći”, rekao je mons. Stipić te dodao: „Mi nismo muzej već živa Crkva ovoga vremena i ovoga prostora poslana od samoga Krista Gospoda da svakom čovjeku navješta Božje čovjekoljublje i spasenje”.

Mi grkokatolici smo brojem mala zajednica ali velika značenjem i poslanjem, poručio je mons. Stipić istaknuvši kako je u povijesti Križevačke eparhije mnoštvo biskupa svećenika i vjernika koji su „svojim nesebičnim doprinosom i radom donijeli mnoštvo plodova u društvenom i kulturnom životu i time zadužili i našu hrvatsku domovinu i naš narod. Osim njih, postoje mnogi naši vjernici i posvećene osobe koje su svojim životima služili Kristu i Crkvi čak i do prolijevanja krvi. I time su zasadili sveto sjeme Crkvi u našem narodu i Katoličkoj crkvi uopće. Oni su donijeli još važnije plodove, a to su plodovi svetosti.

Kao novom upravitelju moja je velika dužnost učiniti sve kako bi naša zajednica dala što više plodova svetosti i tako širila Božje kraljevstvo u ovome svijetu”, rekao je mons. Stipić.

Zahvalio je papi Franji na povjerenju koje mu je iskazao davši mu ovu zahtjevnu službu. Pozdravljajući sve nazočne, među kojima je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mons. Stipić je podsjetio da je kardinal Bozanić i metropolit Križevačke eparhije.

„Naša eparhija je više od jednog stoljeća u sastavu Zagrebačke crkvene pokrajine i dapače, sudjelovala je u njezinom stvaranju. Stoga sam siguran da će naša metropolija i dalje stajati uz nas grkokatolike i štiti nas u našem rastu i u našem razvoju”.

Mons. Stipić izjavio je kako ga neizmjerno raduje buduća suradnja unutar Hrvatske biskupske konferencije, ali i šire. Uputio je srdačan pozdrav ocima biskupima iz Hrvatske i inozemstva te svima zahvalio na čestitkama a posebnu zahvalnost uputio je umirovljenom biskupu vladiki Nikoli Kekiću. „Vi ste vladiko 10 godina uložili veliki trud biti pastirom i voditi brigu o cijeloj eparhiji unatoč mnogim njezinom složenim okolnostima. Neka vam dobri Bog nagradi vaš trud i podari obilje zdravlja, mira i radosti u vašim umirovljeničkim danima”, kazao je mons. Stipić.

print

Povezane objave

Biskupsko ređenje križevačkog biskupa Milana Stipića

Tiskovni ured HBK

Propovijed kardinala Puljića na 75. obljetnicu stradanja na Bleiburškom polju

Tiskovni ured HBK

Pismo biskupa HBK svećenicima i vjernicima o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme epidemije COVID-19

Tiskovni ured HBK