Uveden u službu apostolski upravitelj Križevačke eparhije

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, u subotu 13. travnja 2019.,  u službu je uveden imenovani apostolski upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić. Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima i svećenicima, predslužio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić.

„Zahvalan sam Bogu za dane koje mi je još namijenio ovdje na zemlji, spreman sam koliko mi moje umne i fizičke snage to budu omogućivale da radim za svoju ljubljenu Grkokatoličku Crkvu”, kazao je vladika Kekić te apostolskom upravitelju poručio: „A ti, sine Milane, apostolski upravitelju Križevačke eparhije, poslužit ću se riječima sv. Pavla Timoteju, u svojoj odgovornoj službi budi besprijekoran, trijezan, razuman, sređen, gostoljubiv, sposoban poučavati, ne vinu sklon, ne nasilan nego popustljiv, ne ratoboran, ne srebroljubac, svojom Eparhijom dobro upravljaj, sinove duhovne drži u pokornosti sa svom ozbiljnošću…One koji griješe, pred svima ukori.. Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću…S vjernicima se zlopati kao dobar vojnik Krista Isusa… (usp. 1 Tim, 3, 2-4, ; 5, 20; 6, 11; 2 Tim, 2, 3). “Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve, zaklinjem te pojavkom njegovim i kraljevstvim njegovim: propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovjedaj sa svom strpljivošću i poukom. Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka, nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati. Ti, naprotiv, budi trijezan u svemu, zlopati se, djelo izvrši blagovjesničko, služenje svoje posve ispuni” (2 Tim 4, 1 – 5).“ Vladika Kekić svoju je propovijed zaključio riječima: „Budeš li se svim silama, uz Božju pomoć, trudio da sve ove savjete svetoga Pavla ispuniš, neće proći puno vremena da se opet, još u većem broju nađemo ovdje u ovoj našoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima i s tobom podijelimo radost posvete za križevačkog biskupa. To ti ja od srca želim.“

Mons. Milan Stipić u svom je obraćanju kazao kako je ljubav prema braći svećenicima i svakom vjerniku kao i prema svakom čovjeku, motiv kojim se u ovoj službi želi voditi. „Pozivam svećenike da u zajedničkoj bratskoj ljubavi, poštujući načela sinodalnosti i supsidijarnosti uvijek zajednički i skladno rješavamo važna pitanja naše mjesne Crkve.

„Potrebno je otvoriti vrata naših hramova, ali i vrata naših srdaca da svaki čovjek koji traži Boga i njegovu istinu u ovome svijetu preko nas može do Njega i doći”, rekao je mons. Stipić te dodao: „Mi nismo muzej već živa Crkva ovoga vremena i ovoga prostora poslana od samoga Krista Gospoda da svakom čovjeku navješta Božje čovjekoljublje i spasenje”.

Mi grkokatolici smo brojem mala zajednica ali velika značenjem i poslanjem, poručio je mons. Stipić istaknuvši kako je u povijesti Križevačke eparhije mnoštvo biskupa svećenika i vjernika koji su „svojim nesebičnim doprinosom i radom donijeli mnoštvo plodova u društvenom i kulturnom životu i time zadužili i našu hrvatsku domovinu i naš narod. Osim njih, postoje mnogi naši vjernici i posvećene osobe koje su svojim životima služili Kristu i Crkvi čak i do prolijevanja krvi. I time su zasadili sveto sjeme Crkvi u našem narodu i Katoličkoj crkvi uopće. Oni su donijeli još važnije plodove, a to su plodovi svetosti.

Kao novom upravitelju moja je velika dužnost učiniti sve kako bi naša zajednica dala što više plodova svetosti i tako širila Božje kraljevstvo u ovome svijetu”, rekao je mons. Stipić.

Zahvalio je papi Franji na povjerenju koje mu je iskazao davši mu ovu zahtjevnu službu. Pozdravljajući sve nazočne, među kojima je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mons. Stipić je podsjetio da je kardinal Bozanić i metropolit Križevačke eparhije.

„Naša eparhija je više od jednog stoljeća u sastavu Zagrebačke crkvene pokrajine i dapače, sudjelovala je u njezinom stvaranju. Stoga sam siguran da će naša metropolija i dalje stajati uz nas grkokatolike i štiti nas u našem rastu i u našem razvoju”.

Mons. Stipić izjavio je kako ga neizmjerno raduje buduća suradnja unutar Hrvatske biskupske konferencije, ali i šire. Uputio je srdačan pozdrav ocima biskupima iz Hrvatske i inozemstva te svima zahvalio na čestitkama a posebnu zahvalnost uputio je umirovljenom biskupu vladiki Nikoli Kekiću. „Vi ste vladiko 10 godina uložili veliki trud biti pastirom i voditi brigu o cijeloj eparhiji unatoč mnogim njezinom složenim okolnostima. Neka vam dobri Bog nagradi vaš trud i podari obilje zdravlja, mira i radosti u vašim umirovljeničkim danima”, kazao je mons. Stipić.

print

Povezane objave

Deklaracija sa Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Tiskovni ured HBK

Nastavak konstruktivnog dijaloga i suradnje Vlade i HBK-a

Tiskovni ured HBK

Imenovanja biskupa Kutleše i Palića na nove službe

Tiskovni ured HBK