Započela devetnica “Hrvatska moli za život”

Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom na oltaru Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali u utorak, 24. ožujka, uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, najavljena je molitvena devetnica za cijelu Hrvatsku pod nazivom „Hrvatska moli za život“. Inicijativa je to Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj kojom se želi svakog 25. dana u mjesecu od ožujka do prosinca 2020. godine potaknuti vjernike da mole na nakanu „da hrvatski narod svjedoči evanđelje života poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život i služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem (usp. Evanđelje života, 5)“.
Spomenuo je to u molitvi pred Presvetim predvoditelj klanjanja predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić. Posebnost ovogodišnje devetnice je što se moli u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica enciklike „Evanđelje života“ svetoga pape Ivana Pavla II., pa je biskup pročitao i neke misli iz toga dokumenta.
U klanjanju pred Presvetim molilo se za sve koji su na različite načine pogođeni bolešću uzrokovane koronavirusom, kao i one pogođene potresom te „za nerođenu braću i sestre“ kao i „za majke i očeve nerođenih“.


Čitane su meditacije pokojnog fra Zvjezdana Linića o životu koje se, kako je kazao dubrovački biskup, uklapaju u ovu molitvenu nakanu za život i poticaj su na molitvu, ali se uklapaju i u druge teme koje nas ovih dana muče poput bolesti uzrokovane koronavirusom i mjera koje se poduzimaju „da se zaštite ljudski životi“. Razmatralo se pomoću misli pape u miru Benedikta XVI., kao i promišljanja o konkretnoj situaciji i vremenu u kojem živimo. Na molitvene zazive odgovaralo se riječima: „Gospodine, darovatelju života a ne smrti, usliši nas!“. Na završetku euharistijskog klanjanja biskup Uzinić je podijelio blagoslov Presvetim Oltarskim Sakramentom. Pjevanje euharistijskih pjesama predvodila je voditeljica katedralnih zborova prof. Maja Marušić, a u molitvi su sudjelovali katedralni svećenici.
Klanjanje pred Presvetim iz dubrovačke katedrale prenosili su uživo Laudato televizija i Hrvatski katolički radio.
Za vrijeme večernje molitve, nakon završetka prijenosa, izmoljena je još i molitva Gospi od Porata, molitva sv. Ivana Pavla II. za život i molitva pape Franje za oboljele od bolesti uzrokovane koronavirusom i za čovječanstvo koje se bori s pandemijom. Zajednička večernja molitva u kojoj su putem online prijenosa sudjelovali vjernici s područja cijele Dubrovačke biskupije, ali i drugih krajeva Hrvatske i svijeta završila je pobožnošću Trinaest utoraka u čast sv. Antuna.
Biskup Uzinić je pozvao sve da se na Blagovijest, 25. ožujka u podne odazovu inicijativi pape Franje te izmole jedan Oče naš, a u Dubrovačkoj biskupiji su vjernici pozvani izići na prozore i balkone svojih domova pridružujući se i na taj način papi i kršćanima svijeta. Biskup i svećenici će nakon molitve u svojim župama izići s Presvetim na ulaze crkava i blagosloviti Grad, župe, domovinu i cijeli svijet.

print

Povezane objave

Kardinal Hollerich pozvao svijet politike da pokaže više solidarnosti

Tiskovni ured HBK

Nacionalni studijski dani o osobama s invaliditetom

Tiskovni ured HBK

Susret predsjednika CEC-a s članovima Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

Tiskovni ured HBK