Započela devetnica “Hrvatska moli za život”

Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom na oltaru Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali u utorak, 24. ožujka, uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, najavljena je molitvena devetnica za cijelu Hrvatsku pod nazivom „Hrvatska moli za život“. Inicijativa je to Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj kojom se želi svakog 25. dana u mjesecu od ožujka do prosinca 2020. godine potaknuti vjernike da mole na nakanu „da hrvatski narod svjedoči evanđelje života poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život i služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem (usp. Evanđelje života, 5)“.
Spomenuo je to u molitvi pred Presvetim predvoditelj klanjanja predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić. Posebnost ovogodišnje devetnice je što se moli u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica enciklike „Evanđelje života“ svetoga pape Ivana Pavla II., pa je biskup pročitao i neke misli iz toga dokumenta.
U klanjanju pred Presvetim molilo se za sve koji su na različite načine pogođeni bolešću uzrokovane koronavirusom, kao i one pogođene potresom te „za nerođenu braću i sestre“ kao i „za majke i očeve nerođenih“.


Čitane su meditacije pokojnog fra Zvjezdana Linića o životu koje se, kako je kazao dubrovački biskup, uklapaju u ovu molitvenu nakanu za život i poticaj su na molitvu, ali se uklapaju i u druge teme koje nas ovih dana muče poput bolesti uzrokovane koronavirusom i mjera koje se poduzimaju „da se zaštite ljudski životi“. Razmatralo se pomoću misli pape u miru Benedikta XVI., kao i promišljanja o konkretnoj situaciji i vremenu u kojem živimo. Na molitvene zazive odgovaralo se riječima: „Gospodine, darovatelju života a ne smrti, usliši nas!“. Na završetku euharistijskog klanjanja biskup Uzinić je podijelio blagoslov Presvetim Oltarskim Sakramentom. Pjevanje euharistijskih pjesama predvodila je voditeljica katedralnih zborova prof. Maja Marušić, a u molitvi su sudjelovali katedralni svećenici.
Klanjanje pred Presvetim iz dubrovačke katedrale prenosili su uživo Laudato televizija i Hrvatski katolički radio.
Za vrijeme večernje molitve, nakon završetka prijenosa, izmoljena je još i molitva Gospi od Porata, molitva sv. Ivana Pavla II. za život i molitva pape Franje za oboljele od bolesti uzrokovane koronavirusom i za čovječanstvo koje se bori s pandemijom. Zajednička večernja molitva u kojoj su putem online prijenosa sudjelovali vjernici s područja cijele Dubrovačke biskupije, ali i drugih krajeva Hrvatske i svijeta završila je pobožnošću Trinaest utoraka u čast sv. Antuna.
Biskup Uzinić je pozvao sve da se na Blagovijest, 25. ožujka u podne odazovu inicijativi pape Franje te izmole jedan Oče naš, a u Dubrovačkoj biskupiji su vjernici pozvani izići na prozore i balkone svojih domova pridružujući se i na taj način papi i kršćanima svijeta. Biskup i svećenici će nakon molitve u svojim župama izići s Presvetim na ulaze crkava i blagosloviti Grad, župe, domovinu i cijeli svijet.

print

Povezane objave

Predsjednik HBK čestitao Uskrs pravoslavnima

Tiskovni ured HBK

Sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa

Tiskovni ured HBK

Govor predsjednika HBK na početku 59. plenarnog zasjedanja

Tiskovni ured HBK