Započelo 24. zajedničko zasjedanje HBK i BKBiH

Redovito godišnje zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, 24. u nizu, počelo je u duhovno-pastoralnom centru „Emaus“ u Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara u utorak, 15. veljače 2022.

Uvodni pozdrav uputio je dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH. „Raduje me što smo se ponovno okupili te vas sve srdačno pozdravljam na početku ovoga 24. u nizu zajedničkoga zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, koja je pristigla u Mostar i Bijelo Polje predvođena predsjednikom mons. Želimirom Puljićem. Činim to u svoje ime i u ime svih članova naše biskupske konferencije, a ovaj put posebice u ime mostarskoga biskupa Petra Palića kojemu svi zahvaljujemo za sinoćnje zajedničko euharistijsko slavlje, za smještaj i za ovo današnje zasjedanje. Neka dragi Bog uzvrati svojim blagoslovom kako bi ova mjesna Crkva, za koju smo sinoć molili u katedrali, napredovala i rasla u slozi, miru, svjedočenju i svetosti“, kazao je nadbiskup Vukšić koji je posebno pozdravio kardinala Puljića te čestitao novom dubrovačkom biskupu Roku Glasnoviću.

„Kao što je svima poznato, ovo naše redovito zasjedanje događa se u vrijeme kad je Bosna i Hercegovina već mjesecima zahvaćena nesporazumima političke naravi, koji izazivaju osjećaje straha. U ovoj sezoni teških riječi sve je veća oskudica nade koju ljudima mnogi odavno kradu, a pojačavaju je nedostatak radnih mjesta, pravna nesigurnost i iseljavanje. Ne poštuju se ni međunarodni ugovori sa Svetom Stolicom što pogađa Katoličku Crkvu i njezine vjernike. K tomu, nepravedni zakoni omogućuju preglasavanja i majorizaciju malobrojnijih zbog čega najčešće trpi hrvatski narod. Zbog toga, stalno podsjećamo vlasti na obvezu izvršavanja obveza prema prastarom pravilu: Pacta sunt servanda (Ugovori se trebaju poštovati), na potrebu poštivanja pojedinačnih prava svakoga čovjeka i kolektivnih prava svakoga naroda, na obvezu ispravljanja nepravednih zakonskih rješenja te na potrebu donošenja pravednih zakona i njihove provedbe“, rekao je mons. Vukšić. Istaknuo je da „kao kršćanski vjernici žele dati svoj doprinos za izgradnju društvene sloge i biti svjedoci nade također u ovim kušnjama“.

Potom je pozdrav uputio predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, te je iskreno zahvalio za liturgiju koju su zajedno slavili uoči zasjedanja u katedrali Majke Crkve u Mostaru. „Kad god se ovako nađemo okupljeni, pomislim kako je bilo dobro što smo prije četvrt stoljeća odlučili godišnje se okupljati na područjima naših dviju biskupskih konferencija. A to, evo, činimo već dvadeset i četvrti put. Uz to povezani smo putem službenih delegata koji sudjeluju na našim redovitim zasjedanjima (…) Kao članovi dviju institucija istoga naroda nosimo zajedničku odgovornost. Stoga, naše okupljanje ima uz pastirsku, katehetsku i liturgijsku, i onu ljudsku i duhovnu dimenziju. U tom vidu, ovaj radni boravak biskupa iz Hrvatske s vama biskupima BiH u podneblju čistog hercegovačkog zraka i ljekovitih trava vrijeska i kadulje dobro će svima doći, posebice u ovom pandemijskom ozračju u kojem Covid-19 najviše pluća pogađa. Stoga, iskoristimo ne samo našu blizinu, već i ozračje čistoga hercegovačkog zraka i ljekovitih trava“, kazao je nadbiskup Puljić. Istaknuo je da je zajednički susret „u prvom redu bratski pohod, dragoj braći u biskupstvu, koji snagom svetog Reda vrše povjerenu službu u partikularnim Crkvama države Bosne i Hercegovine i znak bratske blizine i solidarnosti u njihovim brigama, nadama i strepnjama“.

„Nadamo se, naime, i želimo da narodi u BiH dogovorom i suradnjom njezinih predstavnika uspiju ostvariti ravnopravnost na svim razinama političkoga djelovanja, odgojno-obrazovnoga sustava, ekonomskoga napretka i socijalne zaštite. Očekujemo da nositelji domaćih struktura vlasti i predstavnici međunarodne zajednice učine sve kako bi se ratne rane čim prije zaliječile, a ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini ponudilo konkretne razloge nade u ostanak i opstanak u ovoj patnjom i trpljenjem blagoslovljenoj zemlji. Pogađa nas i zabrinjava činjenica što mnogo ljudi seli iz BiH, posebice Hrvata. No, lijepo je čuti i pročitati kako se vi, dragi pastiri Crkava u BiH, s optimizmom i vjernošću svome poslanju, ne umarate pozivati i sokoliti vjernike da ostanu ‚uz svoja ognjišta i uz svoja svetišta‘, u rodnoj Domovini koja nije neki relikt romantičarskog doba, već ima opravdano teološko mjesto u našem hodočasničkom životu na ovoj zemlji. Na tom mukotrpnom putu i vjerničkom hodu pratimo vas, podržavamo i molimo za vas“, poručio je nadbiskup Puljić, želeći „plodno i blagoslovljeno druženje u ovom domu u Bijelom Polju, uz šum rijeke Neretve“.

Tijekom susreta biskupi će razgovarati o zajedničkim temama među kojima su: hrvatska inozemna pastva, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, liturgijska pitanja i Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

print

Povezane objave

Pozdravna riječ predsjednika HBK nadbiskupa Puljića na 23. zasjedanju HBK i BK BiH

Tiskovni ured HBK

Novi apostolski nuncij nadbiskup Lingua stigao u Hrvatsku

Tiskovni ured HBK

Pozdravni govor predsjednika HBK nadbiskupa Puljića

Tiskovni ured HBK